Ingezonden reactie over onderzoek leegloop basisscholen

Voorpagina » Toerisme » Ingezonden reactie over onderzoek leegloop basisscholen

De redactie van TV Valkenburg ontving onderstaande brief van Sandra van de Ven uit Schin op Geul. TV Valkenburg plaatst de reactie integraal.
———————–
Met verbazing lees ik op de website van TV Valkenburg dat de gemeenteraad van Valkenburg aandringt op onderzoek naar het weglekken van leerlingen naar basisscholen buiten de gemeente. Niet alleen zijn de uitkomsten voor de hand liggend, een dergelijk onderzoek is ook mosterd na de maaltijd. Als een jaar of 6-7 geleden een behoefteonderzoek gedaan was onder ouders in de gemeente, DAT was logisch geweest.
Als gekeken was naar de (leerlingen)krimp in het centrum, had men kunnen zien dat deze daar groter was dan in de dorpskernen. Dan had geconcludeerd kunnen worden dat 1 van de twee centrumscholen (Broekhem meegerekend) sluiten en investeren in de toen nog aanwezige dorpsscholen in de gemeente voor inwoners en voor het ‘vasthouden’ van scholieren wellicht beter was geweest.
Als uit een behoefteonderzoek was gekomen dat behoefte is aan ander onderwijs, zoals Jenaplan of Motessori en … niet te vergeten Vrijeschoolonderwijs (!); dan had een van de dorpsscholen deze functie kunnen vervullen. (typisch overigens dat een kleinschalige behoefteraming die door ouders is uitgevoerd liet zien dat ouders uit andere gemeenten heel graag dagelijks naar een kern als Schin op Geul wilden reizen voor dergelijk onderwijs. Dit zou een toestroom i.p.v. leegloop tot gevolg hebben gehad).
Als men de zeggenschap niet bij de scholengemeenschappen had gelaten, maar zelf als gemeente VOORAF goed had laten onderzoeken wat het best was voor gemeente en inwoners, waren dan niet andere keuzes gemaakt? Was dan zoveel geïnvesteerd in basisschool Valkenburg? Had een ‘gentlemensagreement’ de stichting van een Vrije School dan tegen kunnen (mogen!) houden? Hadden scholieren uit kernen dan al actief naar het centrum gestuurd kunnen worden, zodat de dorpsscholen leegliepen?
De gemeente heeft haast enkel nog scholen in het centrum. Een centrum dat qua infrastructuur, bereikbaarheid én parkeren, verre van ideaal is voor ouders met auto’s en jonge leerlingen te fiets. En als je tóch in je auto moet stappen om je kind weg te brengen, dan maak je een weloverwogen keuze en kies je voor de beste en vaak ook praktische optie voor je kind. En een massale school is dan ook niet ieders eerste keuze.
Het is heel interessant onderzoek te laten doen waar het aan ligt dat de scholen leeglopen. Maar eerlijk… is het nodig? Het centrum krimpt, is onaantrekkelijk om te bereizen en biedt enkel grote ‘stadsscholen’. Had enkele jaren terug ingezet op de kernen of op ander onderwijs. En als ergens nog een mogelijkheid bestaat dat te doen, en die is er, grijp dat dan aan. Investeer in een dergelijk onderzoek!
Ik weet in Schin op Geul nog wel een werkgroep die zich daar nog steeds graag voor inzet.
Sandra van de Ven uit Schin op Geul
————————
De redactie van TV Valkenburg neemt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze ingezonden brief. TV Valkenburg geeft kijkers de mogelijkheid om hun mening weer te geven en plaatst uitsluitend de inhoud van de brief.
Archieffoto van een gesloten school in Houthem

← Vorig bericht

Communicatie bij schuurbrand Nieuweweg moet beter

Doe mee met jeugdtheater in Openluchttheater

Volgend bericht →