Ingezonden reactie over waterbuffer bij kerk Berg en Terblijt

Voorpagina » Nieuws » Ingezonden reactie over waterbuffer bij kerk Berg en Terblijt

De redactie van TV Valkenburg ontving een brief van een bewoner uit Berg en Terblijt over de waterbuffer bij de parochiekerk. TV Valkenburg plaatst de brief integraal.
——————–
De schande van Berg

Een aantal jaren geleden is er voor de zijkant van de kerk in Berg en Terblijt in het prachtige grote gazon, zichtbaar vanaf de Rijksweg, een groot gat gegraven.
Laatst vroeg een vriend van mij uit Valkenburg, toen we gezellig op een terras op het Theodoor Dorrenplein wat aan het bijpraten waren: “Je moet me toch eens vertellen, wat het doel van dat grote gat voor de kerk van Berg is. Elke keer, als ik erlangs kom, vraag ik mij dat af.”

Nu dat is iets waarover ik zelf heel veel ongenoegen voel en al veel eerder een bericht over wilde schrijven om naar TV Valkenburg te sturen. Maar het kwam er steeds niet van.

Om een lang verhaal kort te maken, vertelde ik hem dat dat een regenbuffer was, zoals er ook al 3 bekkens aan de overkant van de Rijksweg in het dal lagen. Het nut van dit bekken heb ik vanaf het begin niet ingezien. De ingenieurs van het waterschap moeten een black out gehad hebben, toen ze dit plan bedacht hebben! Hoe kan men immers verwachten dat een bekken, dat op bijna het hoogste punt in de omgeving ligt, zich ooit kan vullen met overtollig regenwater? Na elke hoosbui ben ik de afgelopen jaren iedere keer gaan kijken, maar helaas, ik heb nooit meer dan een plasje water in dat bekken zien staan.

Veel erger is ook nog de afwerking van dat gat. Het is een vies gat met kiezel, stol en vol onkruid. Af en toe wordt er zelfs rommel, een kartonnen doos bijvoorbeeld, ingegooid. De schuine zijden en de bodem zijn niet bedekt met een laagje teelgrond, zodat men er gras kan inzaaien. In dat geval zou het er tenminste verzorgd hebben uitgezien.

Of had men dan een probleem met het maaien van het gras op die steile hellingen? Aan de overkant lost men dat op door daar regelmatig een kudde schapen op te laten grazen. Alleen is er hier geen afrastering met schapendraad, dat zou ook niet uitzien, moet ik eerlijk toegeven.
Maar misschien zou dat op te lossen zijn met een herder. Een mooi plaatje voor fotografen van schapen met een herder met een kerk op de achtergrond, want wordt bij een parochie niet gesproken over de gelovigen als de schapen en de pastoor als hun hoeder of herder?
Ik kan alleen maar concluderen dat het er onooglijk uitziet en dat onze gemeente dat waarschijnlijk niet belangrijk vindt.

Het enige wat men gedaan heeft, is het planten van een haag van haagbeuk rondom het gat. Maar als we moeten wachten tot die haagbeuken hoog genoeg zijn, zodat we de kuil niet meer kunnen zien, dan kunnen we nog jaren wachten. En is het wel de bedoeling dat het een hoge bosschage wordt of is het juist de bedoeling dat die haag over enkele jaren gesnoeid moet worden. Dat zijn werkzaamheden die nog meer geld gaan kosten.

En heeft de gemeente Valkenburg niet een jaar of tien geleden de ligusterhaag, die onderaan het gazon voor de kerk langs het trottoir bij de Rijksweg stond, laten rooien, omdat het drie keer jaarlijks snoeien van die haag te kostbaar was? Dan is de cirkel rond, dan begrijp ik er niets meer van. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er na jaren andere mensen in de gemeente aan de knoppen zitten te draaien, die andere inzichten hebben en dus andere beslissingen nemen. Dat begrijp ik dan weer wel.

Mijn oplossing: Gooi het gat weer dicht en maak er weer een mooi gazon van.

Met vriendelijke groet,
John Candel uit Berg en Terblijt
——————-
De redactie van TV Valkenburg neemt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze ingezonden brief. TV Valkenburg geeft kijkers de mogelijkheid om hun mening weer te geven en plaatst uitsluitend de inhoud van de brief.

← Vorig bericht

VIDEO: Dit seizoen al 15.000 bezoekers in Openluchttheater Valkenburg

Hoge boetes voor drugshandel op straat

Volgend bericht →