Ingezonden verslag voetbalwedstrijd Baexem-Walram

Voorpagina » Toerisme » Ingezonden verslag voetbalwedstrijd Baexem-Walram

De redactie van TV Valkenburg ontving onderstaand verslag van Peter Berghs uit Baexem. Het onderwerp is de promotiewedstrijd van RKV Baexem tegen VV Walram. TV Valkenburg plaatst dit verslag om haar kijkers, naast het verslag van VV Walram, het verslag van RKV Baexem te laten lezen van deze promotiewedstrijd.
——-
Zoete wijn, zure druiven – RKVB-Walram vanuit een ander perspectief …
Bericht inhoud:
De tegenstellingen na afloop van het beslissende duel om promotie naar de derde klasse waren voelbaar. Bij Walram overheerste teleurstelling, werd gevloekt en een traantje weggepinkt. Er was nauwelijks aandacht voor de feestende en hossende RKVB-meute, en ook de gebruikelijke felicitaties bleven tot een minimum beperkt.
RKVB dwong met een zwaarbevochten maar verdiende 4-1 zege promotie naar de 3e klasse af. Voor de Valkenburgse ploeg rest het uithuilen en na de zomerstop opnieuw beginnen. Keihard, maar dat zijn ook in het amateurvoetbal de wetten.
Ruim 250 Walram supporters – drie bussen en het nodige eigen vervoer met personenauto’s – zorgden voor een prima entourage. Ze hadden op voorhand een goed gevoel bij de afloop van dit allerlaatste duel – het dertigste – van het seizoen. Een slopend seizoen ook waarin Walram veel tegenslagen door blessures, schorsingen en werkomstandigheden moest overwinnen. Pas op de slotdag kwam er een beloning in de vorm van nacompetitie.
Voor RKVB was promotie zeker geen “must”. Toch keek ook de Baexemse aanhang met vertrouwen uit naar de wedstrijd, wetende dat de huidige selectie topfit en gretig is, ondanks de afwezigheid van enkele spelbepalende spelers. De verrassend sterke aanvulling vanuit de A-jeugd was mede debet aan dat optimisme.
Verleden week had Walram het thuis (2-1) tegen RKVB voor de rust moeten afmaken. Na rust was het RKVB dat op zijn beurt verzuimde de stand gelijk te trekken.
In het begin van de return in Midden-Limburg waren de ploegen in evenwicht. Er waren halve kansen over en weer. Gaandeweg de eerste helft nam RKVB het initiatief. Het had de touwtjes op het middenveld stevig in handen, creëerde openingen maar faalde in de eindpass. Walram bleef in de counter levensgevaarlijk.
Ondertussen klonk het – ietwat voorbarig – “Het is stil aan de overkant” uit de kelen van de Walram aanhang.
In minuut 22 glipte Lars Feuler op rechts langs twee verdedigers en zette voor. Via de vingertoppen van RKVB-doelman Eric van Bilsen kwam de bal bij Daimy Nijenhuis die gecontroleerd voor de 0-1 zorgde. Heel Walram waande zich in de 3e klasse, maar vergat dat er nog minstens 65 minuten te spelen waren.
Nadat Dominic Makatita geblesseerd het veld had verlaten moest de Walram defensie gereorganiseerd worden. Optisch lukte dat maar al gauw werd duidelijk dat de backs steeds meer moeite hadden met de snelle RKVB aanvallers Chris van Bilsen, Rob Verkoelen en Joost Hendriks (A-jeugd). Het middenveld werd bezit van Leon Milczarek (ook A-jeugd) & Co waardoor Walram nauwelijks meer van eigen helft af kwam.
De in de rust door diverse Walram-supporters uitgesproken vrees “als het maar niet te snel 1-1 wordt” bleek maar al te gegrond. Na een kwartier werd RKVB-er Rob Verkoelen vastgehouden binnen de 16: strafschop ! De bijbehorende kaart bleef tot opluchting van alles wat zich Walram noemde in de borstzak van de scheids. Harm Hannen had een makkie aan goalie Ruijters die veel te vroeg een hoek koos. Gelijk, maar nog steeds stond Walram virtueel op voorsprong.
Het besefte dat het onder de RKVB druk uit moest. Dat lukte zowaar met een paar gevaarlijke aanvallen maar de tol was hoog, want het ging ten koste van de verdediging.
Daimy Nijenhuis (Walram) zag zijn stiftje net naast gaan. Bas Hartog zette collega Willems vrij voor doel. Deze tikte het leer tegen de paal en 10 seconden later lag via een flitsende aanval de 2-1 er “aan de overkant” in waardoor het daar plots heel erg stil werd. Bij de Walram-opmerking “wat een mazzel voor Baexem” werden ze er fijntjes aan herinnerd dat RKVB in Valkenburg ook diverse malen paal en lat had getroffen. Nu was de stand dus gelijk bezien over de dubbele confrontatie.
Het optimisme bij Walram werd verdrongen door wanhoop. Ten aanval trekken leek dodelijk maar verlengen was ook geen aantrekkelijke gedachte tegen deze topfitte dorpsploeg. Dit dilemma resulteerde in lange en hoge ballen die geen probleem opleverden voor de boomlange RKVB-verdedigers. Baexem verzuimde in die fase de nekslag toe te dienen en nam de laatste 10 minuten geheel onnodig zelfs wat gas terug. Het naar adem snakkende Walram haalde met tijdrekken en kunst- en vliegwerk de verlenging. Met het wegvloeien van de krachten groeide ook de frustratie maar RKVB liet zich niet uit de tent lokken.
De eerste zestig seconden van de verlenging waren nog niet voorbij of doelman Ruijters kreeg de 3-1 om de oren. Remco Rierink soleerde op en neer langs de Walram-16 en leverde een ogenschijnlijk onschadelijk rollertje af. Een wankelende Walram verdediger kon uit de bal echter alleen nog maar voor de voeten van de aanstormende Rob Verkoelen tikken en het vonnis was geveld. Walram leek de geest te geven. Alles en iedereen was de weg volledig kwijt, ballen werden simpel ingeleverd of ze werden te gemakkelijk een prooi van de stugge RKVB-defensie. De 4-1 kon niet uitblijven: over rechts maakte Baexem de klus prima af via Leon Milczarek !
De tweede verlenging deed er feitelijk niet meer toe. Walram was beurs geslagen en ook bij RKVB kampte een aantal spelers met kramp. Volgens Walram-begeleider Rob Habets was dat professioneel tijdrekken maar zijn eigen spelers stortten ook regelmatig ter aarde. Tekenend was dat de spaarzame voorzetten van Walram niet eens meer de eerste paal bereikten.
Kort na vijf uur klonk het allerlaatste fluitsignaal van dit seizoen. Gejuich en verdriet, teleurstelling maar ook applaus voor winnaars en verliezers. “We waren er zo dichtbij,” analyseerde Walrams oefenmeester Jordy Reneerkens twee uur later. De spanning stond nog duidelijk op zijn gezicht. “De Wet van Murphy heeft ons in beide duels feitelijk de das omgedaan” sprak hij, voorbijgaand aan het feit de echte “Murphy’s law” bestaat uit het onvoldoende onderkennen van risico’s op fouten.
Inmiddels drong op “Het Kerkveld” het nieuws door dat ook Haelen en Leeuwen hun eindstrijd hadden gewonnen, zodat het aantal promoverende clubs uit 4D steeg tot maar liefst 4 !! De RKVB-staf onder leiding van Theo Schmitz verdient een groot compliment omdat de selectie na dit zware seizoen zo fit in de nacompetie voor de dag kwam.
Of RKVB volwassen genoeg is voor handhaving in de 3e klasse zal komend seizoen blijken maar het heeft niets te verliezen. Walram moet zich voorlopig tevreden stellen met derby’s tegen oude bekenden uit Maastricht, Berg, Schin op Geul en Hulsberg. Eventuele spandoeken zullen ze volgend jaar opnieuw moeten vervaardigen want die bleven troosteloos achter op “Het Kerkveld”.
De Baexemse wijn smaakte zoet, de Walram druiven waren zuur …
Peter Berghs, Baexem
—————-
Tot zover de integraal overgenomen verslag.
De redactie van TV Valkenburg neemt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit ingezonden verslag. TV Valkenburg geeft kijkers de mogelijkheid om hun mening weer te geven en plaatst uitsluitend de inhoud van de brief.

← Vorig bericht

Plaatsing nieuwe struikelstenen

Verkeershinder aan de Reinaldstraat

Volgend bericht →