Inloopsessie aanzet nieuwe aanpak Kerststad Valkenburg

Voorpagina » Toerisme » Inloopsessie aanzet nieuwe aanpak Kerststad Valkenburg

Woensdag 25 januari hield de gemeente Valkenburg aan de Geul, samen met de organisatie Kerststad Valkenburg, een inloopsessie in de Stationnerie om inwoners en bedrijven de gelegenheid te geven hun opmerkingen, ideeën en verbeterpunten kenbaar te maken over Kerststad Valkenburg 2016. Via de gemeentelijke website waren tot dat moment meer dan 200 enquêteformulieren ingevuld, aldus John Wauben, evementencoördinator van de gemeente.
Het evenement waar honderdduizenden bezoekers op af komen, zorgt ieder jaar voor overlast. “Dat mag, maar op een groot aantal punten kan de organisatie in het voortraject ruim op tijd inspelen zodat wij, als inwoners, niet alle lasten op ons bordje krijgen,” meldt een bewoner van de Prinses Beatrixsingel. “Er is na zoveel jaren ervaring genoeg om niet ieder jaar opnieuw dezelfde fouten te maken!”
Aan vijf tafels konden de bezoekers terecht om hun mening op papier te laten zetten. Verkeer, brandweer, dienstverlening, ontvangst en vergunningen waren de centrale thema’s. Samen met die ingevulde enquêteformulieren worden alle gegevens gebundeld en komt eind februari een uitgebreid verslag bij de gemeenteraad.
Meest gehoorde opmerkingen kwamen met name uit de hoek van het parkeerbeleid van bussen en de ondermaatse inzet van ter plaatse onbekende verkeersregelaars op vitale verkeerspunten. “Bezoekersstromen richting de twee grotten kan en moet anders. Je hebt drie uur in de bus gezeten en moet dan nog anderhalf uur in een rij staan voor een ticket bij de kassa. Dat ticket moet je on-line kunnen bestellen, dan is het meteen doorlopen,” merkt Peter Werres op. Ook verkeersregelaars moeten duidelijke instructies krijgen en bezoekers op adequate wijze informeren naar andere parkeerplekken.
De kerstversiering op de Daalhemerweg is te beperkt, aldus een bewoner uit die straat. “Teveel wordt in het centrum gepropt,” klonk het een beetje verontwaardigd. De man is voorstander van tijdelijk aangepaste eenrichtingsstraten op de Daalhemerweg en Cauberg. Plekken waar tienduizenden bezoekers in lange rijen over de trottoirs slenteren. Ook het tijdig doorgeven van informatie aan die bewoners die rond het evenement het meeste overlast hebben, moet beter en zorgvuldiger. Uitstapplaatsen voor bezoekers en parkeerplaatsen voor bussen in straten vormen al jaren een heikel discussiepunt.
De parades zijn voor velen een voorbeeld van een uit de kluiten gewassen mini-evenement. “Juist daar moeten we zorgen dat we de veiligheid hoogste prioriteit geven,” licht voorzitter Gert Veenhuizen van de Stichting Kerststad toe. “We hebben hier nog wat verbeterpunten.”
Valkenburg moet er bij de komende editie voor waken dat het niet ten onder gaat aan de grote successen. Inwoners en bedrijven hebben hun meningen geventileerd. Op de organisatie rust vanaf nu de primaire taak tijdig met de aangereikte opmerkingen iets te doen. “Het kan niet zo zijn, dat we meteen in het eerste weekeinde in november weer verrast worden door 50 bussen,” klaagt een inwoner. “Vanaf dag één dient de organisatie op volle sterkte te functioneren! Langzaam opbouwen is er niet meer bij!”
Foto’s Frits Feuler, TV Valkenburg © 2017
Vanaf zondag ziet u in het programma TV Valkenburg Vandaag een videoverslag van deze inloopavond.

← Vorig bericht

Wordt het 'Chengdu' of 'Valkenburg first'?

Koning Winter wijkt

Volgend bericht →