Jan Diederen beschreef Valckenborg in 1777.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Jan Diederen beschreef Valckenborg in 1777.

“Spaans Leenhof heeft nooit in Valkenburg gelegen”, aldus Diederen.

Journalist en historisch onderzoeker Jan Diederen presenteerde dinsdag zijn uitgave "Valckenborg in 1777′. Het boekwerk omvat de legger van de stad en vrijheid Valckenborg die in 1777 werd opgesteld. De reden van opstelling lag in het feit, dat de toenmalige ‘overheid’ wilde weten welke eigenaren van onroerend goed belasting moesten betalen. Toentertijd waren maar 75 eigenaren van onroerend goed belastingplichtig, samen hadden ze 109 percelen in eigendom.

Betaald werd toen meestal in natura: vaten rogge, een hoeveelheid zaad voor de bereiding van lampenolie, kippen en vooral kapoenen. Kapoen is een gesneden haan.

In de uitgave heeft de auteur de tekst van de legger integraal overgenomen behalve waar nodig omgezet in hedendaags Nederlands.

Interessant is de historie van Valkenburg in 1777. De huidige kern Valkenburg is veel groter dan de toenmalige. "Bijna alle attracties die heden ten dage bekend zijn zoals de Gemeentegrot, lagen buiten Valkenburg", vertelt Jan Diederen. "De ons omringende gemeenten waren Berg, Houthem, Hulsberg, Schin op Geul en Oud-Valkenburg. Ik ben geboren in Oud-Valkenburg en later verhuisd naar de Reinaldstraat dat in de gemeente Schin op Geul lag. Dus ik ben geen bok".

Diederen’s verhandeling over het vermeende Spaanse Leenhof is opmerkelijk te noemen. In de uitgave ook een beschouwing over de in 1777 nog gedeeltelijk bestaande Geulpoort.

De uitgave "Valckenborg in 1777′ is te koop via Jan Diederen, Statenlaan 20 in Broekhem-Zuid, telefoon 043 601 51 16 voor € 5,=.

Foto’s Fons Winteraeken, Tv Valkenburg © 2013

KLIK HIER voor een kort filmpje over de legger.

Het bestand wordt geopend in de mediaplayer. Dit kan enkele seconden duren.

← Vorig bericht

Werk aan turbinehuis Oude Molen weer opgepakt.

Mauritius Strucht zeer succesvol in Wylré.

Volgend bericht →