Jan Janssen ambassadeur WK Wielrennen 2012 in Limburg.

Voorpagina » Nieuws » Sport » Jan Janssen ambassadeur WK Wielrennen 2012 in Limburg.

Oud-winnaar Tourde France zet zich in voor WK 2012.De Nederlandse wereldkampioen van 1964, Jan Janssen (70), is ambassadeur geworden van de Stichting WK Wielrennen Limburg 2012. De oud-wereldkampioen en tevens winnaar van de Ronde van Spanje in 1967 en winnaar van de Tour de France in 1968 gaat zich inzetten om het WK Wielrennen in Limburg meer bekendheid te geven. “Ik hoop dat ik in staat zal zijn om een positieve bijdrage te leveren aan de wereldkampioenschappen van 2012”, aldus een trotse Jan Janssen.
In 1964 in Sallanches klopte Jan Janssen in een magistrale eindsprint zijn mede-koplopers Vittorio Adorni en Raymond Poulidor. Hij is nog steeds trots op zijn regenboogtrui. “Mooie nostalgie, een beetje een vergeelde trui, maar de overwinnaarsglans is nooit verbleekt.” Met Limburg heeft hij altijd een intense band gehad. Als jong broekie boekte diezelfde Jan Jansen in Wijnandsrade zijn allereerste zege.
Voor de voormalige wereldkampioen is de toewijzing van het WK wielrennen aan Limburg een goede zaak. Jansen: “Het geaccidenteerde terrein is altijd goed voor een mooie koers en een grote winnaar. Het is goed voor de Nederlandse wielersport. 260 kilometer fietsen op dit parkoers is geen eenvoudige opgave voor de renners.” Jan Janssen hoopt op een Nederlandse winnaar. “Een WK fietsen voor eigen publiek is altijd iets bijzonders. Er rijden momenteel best een aantal getalenteerde jongens rond. Het zou een enorme promotie voor de wielersport, voor Limburg en voor heel Nederland zijn. Met plezier draag ook ik daar mijn steentje aan bij.”
Limburg neemt een prominente rol in de historie van de wereldkampioenschapsstrijd. Liefst vijf keer werd een wereldkampioenschap in de provincie Limburg verreden: Valkenburg 1938, 1948, 1979 en 1998, Heerlen 1967. In Heerlen was Jan Jassen er nog een keer heel dichtbij. Op de Limburgse wegen werd hij toen in de sprint verrassend verslagen door de latere campionissimo Eddy Merckx.
De Wereldkampioenschappen Wielrennen 2012 worden van 15 tot en met 23 september gehouden. Het WK wordt dat jaar voor het eerst volgens een geheel nieuwe structuur verreden. Limburg geniet de primeur. Belangrijkste vernieuwingen zijn de uitbreiding van het aantal wedstrijddagen verdeeld over twee in plaats van één weekend, de invoering van een wereldkampioenschap ploegentijdrit voor sponsorteams (zowel heren als vrouwen), een ‘ladies day’, de organisatie van een toerversie en diverse activiteiten op breedtesportgebied.
Liefst zeven Limburgse overheden worden als start-, finish- of breedtesportlocatie bij de Wereldkampioenschappen Wielrennen in 2012 betrokken. Het betreft de Provincie Limburg en de gemeenten Maastricht, Heerlen, Valkenburg, Sittard-Geleen, Landgraaf en Eijsden-Margraten.
Van ambassadeur Jan Janssen is een videoportret gemaakt met niet eerder vertoonde beelden van zijn overwinning in Sallanches in 1964: http://tinyurl.com/6j9b6x5.

← Vorig bericht

Treurwilg Spoorlaan gekapt.

Wandelpad Terblijt in ere hersteld.

Volgend bericht →