Jan van Hout wordt niet meer vergeten

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Jan van Hout wordt niet meer vergeten

Foto’s: Fons WinteraekenDe in Valkenburg in 1908 geboren wielrenner en uurrecordhouder Jan van Hout is maandag 15 mei 2006 in het Kuurpark vereeuwigd en zal nooit meer vergeten worden. Een herinneringszuil is aan hem gewijd.
In het Kuurpark staan ook de zuilen van andere grote wielrenners die op de Cauberg zegevierden: Marcel Kint, Briek Schotte, Jan Raas en Oscar Camenzind. Jan van Hout is een man van deze plaats. Hij werd geboren in de Pelerinstraat.
Op achtjarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Eindhoven en schreef op 25 augustus 1933 wielergeschiedenis door op de baan in Roermond het werelduurrecord van de Zwitser Oscar Egg af te snoepen. Hij legde 44,588 km af.
Jan van Hout had een afkeer van Duitsers. Hij schonk geen bier aan de bezetter en sloot zijn café en ging in het verzet. Tegen het einde van de oorlog in febr. 1945 werd hij bij een razzia opgepakt en afgevoerd. Hij werd in het kamp Neuengammen op amper 36-jarige leeftijd om het leven gebracht. Hij werd later in Eindhoven pro forma begraven. Hij ligt wellicht in een massagraf.
Maandag was een groot gedeelte van de vaderlandse en Limburgse pers uitgerukt om de onthulling van de zuil van Jan van Hout bij te wonen. Dit werd door zijn weduwe, oud coureur Bernard Hinault en burgemeester Nuijtens verricht.

← Vorig bericht

Duckrace voor Demy werd succes

Uitslagen van het muziekfestival "De Geulvallei"

Volgend bericht →