In een zaterdag verstuurd persbericht laat de VVD weten dat demissionair wethouder Jan Vermeer toch beschikbaar is als wethouder economie in een volgende coalitie. Ook al doet de VVD nu niet mee met een mogelijk nieuw te vormen coalitie tussen AB-CDA-PGP. De VVD doet wel mee met de nog zittende coalitie en oefent daarin de portefeuille economie uit. “Omdat de programma’s van de huidige coalitiepartners (AB, PGP en VVD) een hoge mate van overeenstemming vertonen, kan de politieke inhoud geen hindernis zijn”, schrijft de VVD-fractie in het bericht.

Reden van de beschikbaarheid is volgens de VVD de toenemende druk vanuit de¬†ondernemers en werknemers in de economie & toerisme-sector. “Hierdoor is het besef gegroeid dat Jan Vermeer zijn verantwoordelijkheid als lijsttrekker en als zittende wethouder (met de meeste voorkeurstemmen) niet langer kon negeren.”

Berichten dat de VVD tijdens de recente verkiezingen zware verliezen geleden heeft, verwijst de VVD-fractie naar het land der fabelen. Vermeer behaalde als lijsttrekker/zittende wethouder zelfs de meeste stemmen van alle wethouders. De partij miste 47 stemmen voor in aanmerking te komen voor een derde zetel in de raad.

Twee weken geleden kondigde Jan Vermeer via TV Valkenburg aan om te stoppen met zijn wethouderschap en raadswerk. Vanwege zijn leeftijd – hij is 66 jaar – zou een nieuwe periode van vier jaar wethouder te belastend zijn. Nu komt hij – onder druk – terug op zijn besluit. Of hij namens de VVD zitting kan nemen in een nieuwe coalitie zal de toekomst uitwijzen.

Archieffoto TV Valkenburg