Je bent rijk als je twee talen spreekt.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Je bent rijk als je twee talen spreekt.

Eerste 3 a 4 jaar geen sluiting basissscholen in Valkenburg aan de Geul.De eerste drie a vier jaar hoeven er geen basisscholen te sluiten binnen de gemeente Valkenburg. Dat zei Harrie van Beers in Meininge en Nuujts.
Als bestuurslid van Innovo is de oud-burgemeester van Margraten nauw betrokken bij het Limburgse basisschoolonderwijs. De aanhoudende bevolkingskrimp en vergrijzing in Zuid-Limburg kan op de lange termijn problemen gaan opleveren voor de basisscholen. Innovo probeert altijd te werken met een maatbenadering. Vooral in de kleinere kernen, zoals Schin op Geul, worden weinig kinderen geboren. Daardoor is het bestaansrecht van een basisschool niet altijd te garanderen. Hoewel er geen minimumaantal te geven is, is de basisschool in Bemelen met 28 leerlingen eigenlijk te klein. “Wanneer er in een dorp maar twee leeftijdsgenootjes zijn, is dat niet goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind”, vertelt van Beers.
Wat ook belangrijk is voor kinderen, is het spreken van dialect, zo vindt Els Diederen. Zij is Veldeke bestuurslid en gaf onlangs nog een zeer succesvolle dialectcursus. Uit onderzoek blijkt dat kinderen opvoeden met zowel ABN als dialect goed is voor hun taalontwikkeling. Ook is het onder woorden brengen van emoties gemakkelijker in het eigen dialect. Hoewel 80 procent van de Limburgers dialect spreekt, is het ABN als sinds het begin van de 20ste eeuw de voertaal in het basisonderwijs. Terwijl het Fries een officiële taal is, bestaat er hier geen standaard Limburgs. Wel is er een Limburgse Literatuurlijst met 70 boeken, waar de gedichtenbundel van Els in echt Valkebergs plat ook opstaat.
Maar ook de media kunnen een belangrijke rol spelen voor het Limburgse woord. Toch wordt digitale krant ‘’t Gezetsje’, gevuld met Valkenburgs politiek nieuws, geschreven in het Nederlands. Oprichter en eindredacteur Martin Huppertz noemt de gemeentelijke politiek eenzijdig en de informatie gekleurd. Volgens hem heeft de gemeenteraad geen goede controlerende taak meer. Voor hem staat bij het schrijven van zijn stukken het belang van Valkenburg centraal. Afgelopen maand trok zijn website 4280 bezoekers.
Dat Martin ook tegenstanders heeft, blijkt wel uit het feit dat onlangs twee van zijn camera’s werden gestolen. Ook merkt hij dat Valkenburgse ondernemers terughoudend zijn naar de media toe, uit angst voor repercussies van de gemeente. Zelfs vastgoedontwikkelaar Hurks besloot om niet in dit opinieprogramma om te praten over het Centrumplan.

M & N wordt dagelijks om 8, 16 en 22 uur herhaald op Tv Valkenburg. Vanaf woensdag 15 dec. ook te zien via deze website. Ga naar MEDIA.

Foto’s Frans Hnedriks, Tv Valkenburg © 2010

← Vorig bericht

Tot middernacht nog kerstwensen aanvragen.

Verlies voor HV Iason senioren 1 en 2.

Volgend bericht →