Jónkheid 'klauwt' mei-den uit park Dersaborg

Voorpagina » Toerisme » Jónkheid 'klauwt' mei-den uit park Dersaborg

De Jonkheid Boete de Poort heeft in de nacht van dinsdag op woensdag haar mei-den ‘geklauwd’ uit Park Dersaborg bij het gemeentehuis. In het hol van de leeuw als het ware.
Deze opmerkelijke actie is sinds een twintigtal jaren ‘geregisseerd’ omdat de Jonkheid eind jaren 90 voor de rechter gesleept werd door een grondeigenaar. De rechter legde geen straf op aan de vereniging maar betitelde haar staturen, waar het woord ‘klauwen (stelen) in voorkwam, als illegaal.
Sinds die tijd wordt in overleg met externen een geschikte den uitgekozen die gekapt mag worden. In het holst van de nacht. En dit jaar dus dicht, heel dicht bij de bebouwing aan de Weryweg. Dat is een primeur voor de eeuwenoude vereniging.
Op de foto’s ziet u dat een dubbele rij platen gelegd waren om de gekapte mei-den via het ‘kerke van de Jónkheid’ te kunnen verplaatsen.
De gekapte mei-den ligt veilig in haar schuilplaats, bewaakt door de leden van de Jonkheid. Zaterdag 30 april wordt de den geplant op het Grendelplein. Vanaf 20 uur wordt eerst het nieuwe meipaar bekend gemaakt waarna na een rondgang door het Geulstadje de den rechtop gezet wordt. Er zijn optredende artiesten zaterdagavond in Boete de Poort.
Foto’s Fons Winteraeken, TV Valkenburg © 2016

← Vorig bericht

Poging tot diefstal personenauto

Kinderlintjes voor Maxime en Anouk Brouns en Mike Eggen

Volgend bericht →