Joodse onderduikkinderen in Limburg

Voorpagina » Toerisme » Joodse onderduikkinderen in Limburg

In aanloop naar de jaarlijkse Dodenherdenking en Bevrijdingsdag en aansluitend op de plaatsing van de laatste Stolpersteine, toont Museum Land van Valkenburg van 19 februari t/m 5 mei de expositie ‘Joodse onderduikkinderen in Limburg’.
Om te ontkomen aan deportaties, doken veel Joden onder en raakten gezinsleden vaker gescheiden. Veel kinderen kwamen terecht in Limburg. Van een aantal van hen worden de belevenissen in deze oorlog verteld aan de hand van foto’s, films, brieven en schilderingen.
Ook in Houthem werd een joods kind ondergebracht. Onder de naam ‘Ria’ werd Marij de Goede-van Gelder in het gezin Mulleneers opgevangen. Dankzij het onderduikgezin overleeft Marij de oorlog, evenals haar ouders en zusjes. Haar verhaal is in deze expositie opgenomen. Marij de Goede zal de expositie zelf op 19 februari om 15 uur openen.
De schilderingen zijn van Herman Silbernberg, zelf als joods jongetje ondergedoken in onze provincie. Zijn leven is opgenomen in een boek: ‘Jochie, je moet er trots op zijn’. Verder worden verhalen verteld van Ed van Thijn (ondergedoken in Brunssum), Ernst van Gelderen (in Vaals), Appie Drielsma (in Gulpen), Hans Reichenbach en Eef Polak, beiden in Weert. Er zijn verschillende films te zien waaronder een unieke opname van een Barmitswa-viering in Sittard, 1942.
De tentoonstelling, een coproductie van het Valkenburgse museum en Erfgoedcluster Weert, wordt op 5 mei besloten tijdens een muzikaal samenwerkingsproject met Openluchttheater Valkenburg.

← Vorig bericht

Walram kiest voor Jordy Reneerkens en Bas Piëtte.

Controle hondenbelasting van start

Volgend bericht →