Junioren wereldkampioen karten komt uit Vilt

Voorpagina » Toerisme » Junioren wereldkampioen karten komt uit Vilt

Zijn prestatie haalde niet de landelijke media. Toch is het er eentje om trots op te zijn: wereldkampioen karten bij de junioren worden. Dat deed de 15-jarige Christian Douven uit Vilt eind mei in Parijs. Tijd dus voor de gemeente Valkenburg aan de Geul om hun jongste wereldkampioen ooit in het zonnetje te zetten.
Maar voordat Christian op het slottoernooi inderdaad op het hoogste treetje mocht staan, was er heel wat te doen geweest over de jurering. “Reglementen werden plots aangepast, uitslagen werden vervangen en bijna niemand snapte nog iets van de wedstrijdorganisatie,” tekent de vierdejaars Havo-student aan het Stella Maris College in Meerssen in zijn verslag op. “Zeg maar gerust frustrerend als je je plots van plek 4 naar plek 1 moet knokken. Gelukkig bleef ik die Rus in de slotwedstrijd nog twee-tiende seconde voor, dus de eerste plaats was binnen!” In zo’n stressvol weekeinde vergt karten heel wat van de bestuurder en het materiaal. “We rijden in gehuurde karts, je kunt zelf niks aan de afstelling veranderen. Door loting krijg je een kart toegewezen. Dus ook geen vieze handjes van het prutsen aan de motor! Iedereen neemt onder gelijke omstandigheden deel aan een wedstrijd.”
Karten begon al vroeg. Op negenjarige leeftijd was hij al in het Karcentrum in Maasmechelen te vinden. Twee jaar later verkaste hij naar Cargo Karting in Eupen. In 2015 werd hij nog elfde op het WK, vorig jaar zesde. Toen riep hij al dat hij dit jaar eerste zou worden. Gedurfde uitspraak maar hij maakte het waar. In Eupen ziet hij meer mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. “Om te trainen en aan meer wedstrijden deel te nemen,” is de simpele verklaring.
En hard gaat het in die bakjes die lag over het asfalt scheren. “Dat heet snelheidsbeleving,” merkt Christian lachend op. “Van buitenaf lijkt het heel hard te gaan, maar als je zelf in dat bakje zit valt het wel mee. Ja, soms 70, maar met een goede kart ook tegen de 100 km! Ongelukken gebeuren zelden, de coureurs weten wat ze kunnen.”
Op de vraag of hij de opvolger wordt van de nu al legendarische provinciegenoot Max Verstappen geeft Christian bescheiden antwoord. “Nee, dat kun je niet zeggen. Max, ook begonnen als karter, heeft aparte talenten. Had al op 16-jarige leeftijd een contract in de Formule 1. Laat ik volgend jaar eerst maar eens mijn studie afronden en tegelijkertijd lekker karten. Af en toe ook nog een wedstrijdje voetballen bij Walram B 2 als het uitkomt. Als je hogerop wilt komen in deze sport, moet je beschikken over sponsors. Nu betalen mijn ouders alles.”
Vanaf zondag ziet u in TV Valkenburg Vandaag een interview met Christian Douven. U kunt het programma bekijken via deze website. En ook via uw smartphone. Klik daarvoor op onze website op de button ‘LIVE TV’.
Foto’s Frits Feuler, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Broekhem-Zuid tegen nieuwe digitale bezoekersregeling

Plannen De Leeuw nog niet klaar

Volgend bericht →