Kasteeltuin opent weer zijn poorten

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Oud Valkenburg » Kasteeltuin opent weer zijn poorten

Gelegen in Oud Valkenburg bij kasteel SjaloenOp zondag 29 april gaat de kasteeltuin Oud-Valkenburg weer open.
Tot en met zondag 7 oktober is de tuin dagelijks geopend van 10.30 uur tot 16.30 uur, mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers.
De kasteeltuin wordt onderhouden, beheerd en voor publiek opengesteld door leden van de IVN-afdeling Valkenburg aan de Geul. Dit jaar bestaat deze vereniging veertig jaar.
Toen het IVN aan het begin van de zeventiger jaren op zoek was naar een eigen verenigingslokaal, viel het oog van een aantal leden op de in verval geraakte watermolen bij kasteel Schaloen, de Sjloens Meule.
Vrijwilligers van het IVN knapten de molen op, maar uiteindelijk bleek het pand te vochtig en te koud. Bij de molen lag de onderkomen boomgaard van het kasteel. Ook deze werd onder handen genomen.Op deze plek verrees in 1976 wat men toen nog heempark Sjloens Heim noemde.
Later kwam er in de voormalige houtloods van het kasteel een verenigingslokaal (Sjloens Höfke) en vervolgens een oud-Hollandse kruidentuin. De tuin werd ontworpen door Louis Lemmerling, op dat moment nog werkzaam als hoofd plantsoenendienst bij de gemeente Valkenburg. Sinds 2002 heet de tuin officieel Kasteeltuin Oud-Valkenburg. De oorspronkelijke identiteit is echter behouden: de tuin bestaat uit een heempark, een kruidentuin en een watermolen.
In het kader van het veertigjarig bestaan van het IVN staan er diverse activiteiten op stapel, waaronder een jubileumdag op zondag 29 juli. Verder wordt er momenteel gewerkt aan de totstandkoming van een zuidlimburgse bakoven.
Voor meer informatie over de tuin kan men terecht bij voorzitter Wiel Wijnands, tel. 045-4052466 of op de website www.kasteeltuinoudvalkenburg.nl.

← Vorig bericht

ZVV De Kilo 1 en 4 allebei kampioen

Uitslagen en verslagen van 21-04-2007

Volgend bericht →