Kasteeltuin Oud-Valkenburg binnenkort weer open.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Oud Valkenburg » Kasteeltuin Oud-Valkenburg binnenkort weer open.

Dinsdag 30 april, tijdens troonswisseling, gesloten.

Op zondag 28 april 2013 opent kasteeltuin Oud Valkenburg, gelegen bij kasteel Schaloen, waar haar poorten. Bezoekers zijn dagelijks welkom tussen 10.30 uur en 16.30 uur. Vanwege de kroning is de tuin op 30 april gesloten.
Kasteeltuin Oud Valkenburg wordt onderhouden en opengesteld door vrijwilligers van de IVN-afdeling Valkenburg aan de Geul. De tuin is in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontworpen door toenmalig hoofd van de gemeentelijke plantsoenendienst Aloys Lemmerling.

Het ontwerp is gebaseerd op een aantal onderdelen van het zuidlimburgse cultuurlandschap, zoals dat vorm werd gegeven voor de grootschalige veranderingen in de landbouw. Bezoekers krijgen een beeld van gewassen die in het verleden werden verbouwd. Wede was bijvoorbeeld naast meekrap en wouw een plant die werd verbouwd als verfplant. Huttentut werd gebruikt voor het winnen van plantaardige olie, spelt was een oud graangewas, kardoen een plant die in de keuken werd gebruikt.

In de tuin is tevens een bijenstand te vinden, die de ontwikkeling van het houden van bijen door de eeuwen heen in beeld brengt.

Verder is een bakoven aanwezig, die regelmatig wordt gebruikt voor het geven van demonstraties en workshops "broden en vlaaien bakken".
De bij de tuin gelegen watermolen, ooit behorende bij kasteel Schaloen, kan eveneens bezichtigd worden. In de molen is op de zolder een expositieruimte ingericht met aandacht voor geologie, archeologie en fauna van Zuid-Limburg. Aan de achterzijde van de molen ligt een kruidentuin, waar zowel keukenkruiden als geneeskrachtige kruiden worden verbouwd.
De jaarlijkse vlaaienbakdag van het IVN vindt dit jaar plaats op zondag 28 juli.
Meer informatie is te vinden op de website www.kasteeltuinoudvalkenburg.nl
← Vorig bericht

Nieuwe preases “Walram’s Genootschap”.

Martin Stevens Fonds toont bijzondere film.

Volgend bericht →