Kastelen- en monumentenwandeltocht door WSV de Veldlopers

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Kastelen- en monumentenwandeltocht door WSV de Veldlopers

Op zondag 8 oktober 2006 wordt in Gulpen één van Limburgs oudste wandelevenementen, de kastelen-/monumententocht, georganiseerd. Inmiddels voor de 44e keer!!. Deze wandeling(en) zijn geschikt voor iedereen, jong en oud, groot en klein, liefhebbers van korte en lange afstanden. Ook voor de Nordic Walkers is deze tocht een heuse aanrader!!!

En zoals de wandelaars op dit jaarlijks terugkerende evenement gewend zijn, zijn ook dit jaar weer diverse kastelen, carréboerderijen, vakwerkhuizen en andere prachtige monumenten op de diverse parcours te aanschouwen. En voor degenen die het nog niet wisten. Naast het feit dat de stichting Natuur en Milieu in augustus 2005 het wandelgebied rond Gulpen heeft uitgeroepen tot het mooiste wandelgebied van Nederland en hiervoor 5 sterren toekende is dit gebied onlangs wederom bekroond. Nu door de lezers van het Algemeen Dagblad dat deze streek heeft uitgeroepen tot Superstreek van Nederland. Voor veel landgenoten bleek het Geul- en Gulpdal het enige stukje buitenland in Nederland te zijn waar je het echte vakantiegevoel kunt proeven!

Parcours 5, 10, 15, 20 en 35 km.

Zoals gezegd wandelingen speciaal bedoeld voor jong en oud. Wandelingen die ook zeer geschikt zijn voor nordic walking!!

Onze parcoursbouwers hebben voor deze tocht weer een 5-tal prachtige parcours (5-10-15-20 en 35 km.) ontworpen.

In eerste instantie zullen alle wandelaars in de richting van de bedding van de Gulp worden geleid. Op de Markt, nabij De Gulp, vindt de eerste splitsing van parcours plaats. De wandelaars op de kleinste afstanden 5, 10 en 15 km. zullen vanaf dit punt, langs de bedding van De Gulp, in zuidelijke richting blijven lopen om vervolgens, via de achterzijde van Kasteel Neubourg, het buurtschap Pesaken te bereiken. Onderweg passeren zij daarbij de Neubourger watermolen. De in 1712 gebouwde watermolen was van oorsprong een papiermolen met 2 waterraderen en is in deze functie behouden gebleven tot het midden van de 19e eeuw. In 1985/86 werd de molen gerestaureerd en werd het meteen het grootste waterrad van Nederland met een doorsnede van 7,14 meter en een breedte van 1,30 meter. Door de 300 meter stroomopwaarts gelegen stuw met vispassage kan de hoeveelheid water naar de molen geregeld worden. De vistrap is aangelegd om het verval van 5 meter te overwinnen voor met name aal en zalmforel, zodat deze hun eitjes in de bovenloop (paaigebied) van de rivier kunnen afzetten.

De wandelaars op de grotere parcours (20 en 35 km.) zullen vanaf de Markt in Gulpen, via het inundatiegebied van de Geul en de Gulp, in de richting van kasteel Wittem worden geleid. Vandaar uit volgt een langzame klim naar de top van de Gulpenerberg. Hier kunnen de wandelaars genieten van de prachtige vergezichten en is het Heuvelland op zijn mooist bij helder weer. Na een korte afdaling sluiten zij weer, nabij zwemparadijs Mosaqua, aan op de kleinere parcours in de richting van Pesaken.

In Pesaken zullen de wandelaars op de 5 km. weer terug worden geleid naar Gulpen, alwaar zij onderweg nog kasteel Neubourg en de prachtige laan zullen passeren. De wandelaars op de overige afstanden zullen vanuit Pesaken, via een licht glooiend parcours in de richting van Billinghuizen en Reijmerstok worden geleid, alwaar zij hun eerste rust zullen hebben in cafe/zaal A Gen Ing.

Na de 1e rust zullen de wandelaars op de 15 en 20 km. een prachtige lus lopen via de buurtschappen Waterop en Karsveld, waarbij zij onderweg het idyllisch gelegen kasteeltje Karsveld zullen passeren. De wandelaars op de 35 km. zal vanaf de 1e rust in Reijmerstok een prachtig geaccidenteerd parcours worden voorgeschoteld in de richting van Terhorst, Bruisterbosch, Banholt en tenslotte Mheer. Tegenover het prachtig gerestaureerde kasteel in Mheer zullen zij hun 2e rust hebben in café Kwanten. Daarna volgt voor de wandelaars op de langste afstand de weg weer terug, via Bergenhuizen, Terlinden, Waterop, en Karsveld, naar de grote rustplaats in Reijmerstok. Onderweg kunnen zij genieten van een aantal prachtige carré-boerderijen en passeren zij diverse veldkruizen op de verschillende kruisingen van veldwegen.

Nadat alle wandelaars in Reijmerstok hun laatste rust hebben gehad volgt de laatste etappe terug naar Gulpen. Onderweg passeren zij daarbij nog het kleine buurtschap Euverem (bekend om het bungalowpark en zijn voormalige forellenkwekerij) én als laatste kasteel Neubourg.

Zoals de wandelaars in Gulpen gewend zijn komen zij ook deze keer op de ingerichte rustplaats(en) weer niets tekort en kunnen zij tegen wandelvriendelijke prijzen genieten van een heerlijk stuk Limburgse vlaai, broodje of anderszins.

Inschrijfgelden/starttijden

De prijzen zijn zoals gebruikelijk bij alle wandeltochten, welke plaatsvinden onder auspiciën van de Limburgse Wandel Bond. Alléén voor de 35 km. gelden andere prijzen. Deze zijn iets hoger omdat ze inclusief een consumptie zijn voor op de rustpost in Mheer. De starttijd is van 8.00 tot 14.00 uur voor alle afstanden, behalve de deelnemers aan de 35 km. Deze kunnen starten van 8.00 tot 10.00 uur. Een IVV-stempel is aanwezig.

Het afmeldbureau sluit om 17.00 uur, dus tegen die tijd wordt iedereen weer terugverwacht. De medische verzorging is in handen van het Rode Kruis afdeling Mergelland. Er wordt gestart vanuit café Paddock, gelegen op de Dorpsstraat 13 te Gulpen. Deze startplaats is gelegen op korte loopafstand van de bushalte.

Inlichtingen

Meer inInlichtingen zijn te verkrijgen bij Marc Slenter (043-3065303 of 06-29580472) of bij Jean Schrijnemakers (043-450 4073).

← Vorig bericht

Valkenburger benoemd tot professor

Vleermuiswandeling en een frisse ochtendwandeling

Volgend bericht →