Kermis programma Valkenburgse schutterij

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Kermis programma Valkenburgse schutterij

Zaterdag 1 juli trekt de Jonge en Oude Nobele Schutterij van Valkenburg er weer op uit voor het jaarlijkse “Paolhouwe”. Tijdens deze jaarlijkse rondgang worden de volgende plaatsen bezocht:
Brasserie de Garaach,
Parkhotel Rooding,
Hostellerie Valckenborgh,
Hotel Schaepkens van St. Fyt,
Boete de Poort,
Hotel Walram.
Het paolhouwe is onstaan tijdens de reformatie. Anders denkenden (niet-katholieken) vonden dat het gedaan moest zijn met de in hun ogen verafgoding van beelden en relieuze voorwerpen. Een gevolg hiervan was ook dat er geen processie meer mochten uittrekken. De processies die wel nog uittrokken konden reken op de nodige wegversperringen. Deze wegversperringen werden dan door de bielemannen van de plaatselijke schutterij verwijderd, zodat de processie toch verder kon trekken. Gelukkig gaat het er op deze zaterdagavond een stuk vrediger aan toe.
Zondagmorgen wordt deelgenomen aan de jaarlijke Bronk die dit jaar trekt door de straten van de O.L.V.-parochie. Direct na de processie wacht de schutters een beschieden koffietafel, om vervolgens naar Stramproy te vertrekken waar deelgenomen wordt aan het Oud Limburgs Schuttersfeest (O.L.S.).

← Vorig bericht

Nieuwe attractie in Valkenburg

Disabled Cycling Valkenburg 8 en 9 juli 2006 gaat niet door

Volgend bericht →