Kerstconcerten naar hoger plan. Een fiasco?

Voorpagina » Toerisme » Kerstconcerten naar hoger plan. Een fiasco?

De kerstconcerten, bedoeld voor het upgraden van het culturele programma die afgelopen december in de Polfermolen zijn gehouden, zijn uitgelopen op een fiasco. Veertig procent van de aangeboden entreekaarten bleef onverkocht. Dit zijn gegevens van de gemeente. Onze bronnen zeggen dat circa 75% van de kaarten onverkocht bleven en vervolgens gratis zijn weggegeven. De totale kosten voor dit ‘exclusieve’ kerstgebeuren belopen € 45.000,-.
Wat is er gebeurd?
De afgelopen jaren is door de gemeenteraad van Valkenburg aan de Geul een budget voor Kerststad Valkenburg van € 15.000,- beschikbaar gesteld. Daaruit zijn in het verleden culturele activiteiten voor georganiseerd zoals de ganzenparade, straattheater en het muziekprogramma op het Walramplein. Die activiteiten hebben dit jaar niet meer plaatsgevonden. Dit jaar werd het plan geopperd om met hetzelfde budget een beter cultureel aanbod met meer niveau aan te bieden. Dit plan is afgelopen herfst voorgelegd aan de provincie Limburg die vervolgens het beter culturele aanbod wel zag zitten en vervolgens werd het budget verhoogd naar € 45.000,-.
Het plan voorzag in meerdere culturele optredens in de Polfermolen in de Plenkertstraat. Jos Frusch van de Stichting Openluchttheater heeft vijf optredens georganiseerd. Per avond kostte een uitvoering € 9000,-.
Misschien een goed plan in theorie, in de praktijk verliep de kaartverkoop dramatisch. Om toch bezoekers bij de concerten aanwezig te laten zijn, heeft de organisatie ‘overal’ vrijkaarten weggegeven. Onder andere via Facebook en via raadsleden.
Het geld is uitgegeven zonder dat de gemeenteraad controle heeft uitgeoefend over de doelmatige besteding. Er werd belastinggeld uitgegeven. Ooggetuigen die aanwezig waren zeggen tegen TV Valkenburg dat de zaal bij het optreden van Wibi Soerjadi maar half gevuld was. De gemeente geeft geen cijfers over de bezoekers per concert maar ontkent dat er in eerste instantie maar 50 kaarten verkocht  waren voor het concert van de pianist.
Totaal zouden kaarten iets meer dan 600 kaarten verkocht zijn, aldus de gemeentewoordvoerder.
Zijn er redenen voor deze flop aan te geven?
Wellicht is Kerststad Valkenburg te klein voor vijf kerstconcerten van deze allure. Te hoog gegrepen is een andere oorzaak. Geen tijd genomen om voldoende onderzoek te doen of er publiek in Valkenburg aanwezig is voor dergelijke culturele evenementen.
Evaluatie:
Er is voldoende reden aanwezig om binnenkort een grondige politieke evaluatie te houden over deze culturele activiteiten in Kerststad Valkenburg. Volgens de gemeentewoordvoerder zou dit in april plaatsvinden.
KLIK HIER om het volledige programma in een eerdere publicatie te zien.

← Vorig bericht

Judoclub Kano succesvol bij Regenboogtoernooi

Europees Jeugdparlement strijkt neer in Maastricht

Volgend bericht →