Kleine verschillen in definitieve uitslag

Voorpagina » Toerisme » Kleine verschillen in definitieve uitslag

Vrijdagochtend maakte stembureau-voorzitter/burgemeester Jan Schrijen de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 bekend. In totaliteit zijn er 8490 stemmen uitgebracht. Er is door 1035 kiezers gebruik gemaakt van de mogelijkheid om via volmachten te stemmen, er zijn 75 blanco stemmen geteld terwijl er 35 ongeldig verklaard zijn. “Dus 110 stemmen zijn verloren gegaan”, aldus Schrijen.
De kiesdeler is het aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal beschikbare raadszetels. De berekening is 8490 : 17 = 499,717. Lees HIER meer over de kiesdeler en de methode van berekenen.
De verkiezingen zijn gladjes verlopen liet de burgemeester weten. Er zijn twee verschillen te duiden. In een stembureau is 1 stembiljet meer geteld dan dat er kiezers zijn toegelaten tot de stemming. In een ander geval zijn twee stembiljetten minder geteld dan dat er kiezers zijn toegelaten.
De partijen CDA – VSP en PGP krijgen ieder een restzetel. Dat was woensdagavond al min of meer duidelijk. De totale uitslag die vrijdagochtend is vastgesteld is als volgt:
AB 5 – CDA 4 – VSP 3 – PGP 3 en VVD 2. D66 keert niet terug in de gemeenteraad.
Dit weekeinde starten de gesprekken om te komen tot een nieuwe coalitie naar aanleiding van genoemde uitslag. Lijsttrekker Niels Dauven van Algemeen Belang zal daarin de leiding nemen. Hij vertelt zondag in het programma TV Valkenburg Vandaag hoe hij dit aanpakt. Verder in het programma enkele reacties van vertegenwoordigers van enkele partijen op de komende coalitievorming.
Foto Fons Winteraeken, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Oudste Valkenburger 103 jaar

Pat-Jos Huisman ‘geeft’ zetel aan Hilde Baaij

Volgend bericht →