Zaterdagochtend heeft TV Valkenburg medewerker Hein Reuters circa 50 ooievaars gespot boven Valkenburg die zich waarschijnlijk verzamelden om op trektocht te gaan naar het zuiden. Een mooi schouwspel dat niet te vaak in deze regio te zien is. Heeft u ze ook gezien?

Nederlandse ooievaars overwinteren hoofdzakelijk in Zuid-Europa en West-Afrika. Open vuilstortplaatsen in Midden- en Zuid-Spanje worden bezocht vanwege het ruime voedselaanbod, in de vorm van voedselafval, insecten en muizen en ratten. In het westen van Afrika verblijven veel ooievaars in de wetlands van het stroomgebied van de Niger.
Hoe weten de ooievaars waar ze heen moeten?

Ooievaars trekken overdag. Het zijn zwevers die afhankelijk zijn van thermiek. Ze kunnen zich bij daglicht oriënteren met behulp van elementen in het landschap. Zo bepalen ze de route. Ze volgen bijvoorbeeld de loop van een rivier. Het is van belang dat de pleisterplaatsen die ze aandoen voldoende voedsel bevatten. De ligging van die pleisterplaatsen is medebepalend voor de route.

Al vanaf begin augustus kunnen ooievaars de nestplaats verlaten om zich aan te sluiten bij een groep. Het kan zijn dat ze een tijdje op een andere plek in Nederland verblijven. Jonge ooievaars vertrekken eerder dan hun ouders. Zij hebben nog niet de vliegervaring van hun ouders en leggen kortere dagafstanden af. De vertrekperiode duurt tot in september.

Bron: http://www.ooievaars.eu/0340ooievaars_faqtrek/default.html

Banner Nieuwsbrief