Koningslinde voor inhuldiging Koning Willem-Alexander.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Koningslinde voor inhuldiging Koning Willem-Alexander.

Naast boom ligt een ‘rijksappel’ met inscriptie.Maandagochtend 29 april 2013 kozen 33 oranjeballonnen het luchtruim en maakten daarmee de weg vrij voor de nieuw geplante Koningslinde in Park Dersaborg bij het gemeentehuis. Rond de statige linde is een hekwerk geplaatst dat ontworpen is door gemeente-ambtenaar Werner Kreutzer.

Kreutzer: "De 33 ballonnen symboliseren de 33 regeringsjaren van Koningin Beatrix. In de kroon om de boom zit nog meer symboliek: drie W’s, die refereren aan Willem Alexander. Verder zijn in de W’s drie A’s verwerkt. Deze staan voor de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane. De kroon bestaat uit 12 gouden bollen zijnde de provincies van Nederland. Deze worden bij elkaar gehouden door twee ringen".

De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft voor de inhuldiging van koning Willem Alexander een eigen ontwerp gekozen. Enerzijds omdat het landelijke ontwerp te duur werd, anderzijds om ruimte geven aan een eigen, Valkenburgse, invulling.

Naast de linde ligt een ‘rijksappel’. Kreutzer: ‘Om geen gebruikelijk bord naast een boom te zetten hebben we gekozen voor deze zgn. ‘rijksappel’.

Naast de in Nassau-blauw uitgevoerde kroon en appel zijn de regalia duidelijk zichtbaar. Dat zijn de uiterlijke tekenen van de soevereine macht van een koning: Koningskroon, Rijksappel, Rijkszwaard en scepter.

Werner Kreutzer kreeg voor zijn ontwerp en uitleg veel bijval van alle aanwezigen.

← Vorig bericht

Jonkheden planten dinsdag mei-dennen.

21 Ere-saluutschoten voor de nieuwe Koning.

Volgend bericht →