Kunst in Valkenburg: toegankelijk voor iedereen

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Houthem » Kunst in Valkenburg: toegankelijk voor iedereen

Na het succes van 2008, krijgt KiV dit voorjaar een vervolg.De kloostergang van Château St. Gerlach en de schatkamer van de naastgelegen St.-Gerlachuskerk in Houthem-Valkenburg gaan twee kleurrijke weken tegemoet.
Van 14 tot en 29 maart openen hier de deuren voor Kunst in Valkenburg (KiV), eenunieke expositie waar elke kunstliefhebber moet zijn geweest. Niet alleen vanwege de hoogstaande kunst die er te bezichtigen en te koop is. Ook de bijzondere en prachtige locatie is een bezoek waard.

Martin Eurlings, burgemeester van Valkenburg aan de Geul, opent de expositie op vrijdag 13 maart. Daarna is KiV tweeweken lang dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Dat deze expositie in maartplaatsvindt, is geen toeval. In die maand staat immers heel Zuid-Limburg in het tekenvan kunst. Het bijzondere van KiV is de kleinschaligheid, intieme sfeer en de persoonlijkebenadering.
Weloverwogen locatie
De expositie vindt plaats in de kloostergang van het Château en de onlangs geopendeschatkamer van de St.-Gerlachuskerk, een weloverwogen locatie. In de vele gangen en ruimtes, met een variatie aan hoogtes en lichtinvallen, komt de kunst volledig tot zijn recht. De eeuwenoude kerkschatten, zoals een zilveren borstrelikwie en een tunica van kluizenaar Gelachus, krijgen tijdens KiV gezelschap van schilderijen en beeldende kunst. Ook de barokke halkerk zelf is vrij toegankelijk. De restauratie van de achttiende-eeuwse fresco’sop de plafonds en wanden, die het leven van Gerlachus verbeelden, is onlangs afgerond.
Stichting KiV
De gemeente Valkenburg aan de Geul wil kunst toegankelijk maken voor een breedpubliek. Daarom is de Stichting KiV in het leven geroepen. Daarin zijn drie gerenommeerde kunstgalerieën en kunstenaars uit de gemeente vertegenwoordigd: Marx & Marx,Con Tonnaer en Giardino Galerie & Beeldentuin. Zij zorgen onder meer met deze expositie voor de promotie van kunst en daarmee voor een kwaliteitsslag die Valkenburg wil maken.

← Vorig bericht

Hermelijn gezien in Oud-Valkenburg

Ondernemers: gemeente overlegt niet met ons

Volgend bericht →