Kunstevenement zet Valkenburg "in de bloemetjes"

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Kunstevenement zet Valkenburg "in de bloemetjes"

Van 3 juni tot 3 september het kunstevenement Art Valkenburg.

Het kunstevenement Art Valkenburg wordt dit jaar van 3 juni tot 3 september en voor de tweede maal gehouden. De eerste editie in 2005 was een groot succes. Het evenement presenteert Valkenburg aan de Geul als een plaats waar kunst te genieten valt, in een omgeving die rijk is aan historie. Art Valkenburg 2006 heeft als titel ‘Blome – Fleurs – Flowers’. Exposities en andere activiteiten spelen daar zo veel mogelijk op in.

Initiatiefnemer is Streekmuseum Land van Valkenburg. Er wordt samengewerkt met de galeries in Valkenburg aan de Geul, die weer interessante activiteiten hebben gepland. Dit jaar wordt ook samengewerkt met Kasteeltuin Oud-Valkenburg, vanwege het thema ‘Blome’, bovendien bestaat de tuin 30 jaar. Met een speciaal passe-partout kunnen mensen met korting museum en de kasteeltuin bezoeken.

Nieuw dit jaar is een groots openingsweekend op 3 en 4 juni, met onder andere een uitgebreide kunstroute, georganiseerd door het KOR, de gemeentelijke werkgroep Kunst in de Openbare Ruimte. Op zo’n dertig binnenlocaties zullen Valkenburgse kunstenaars hun werken exposeren.

Op 3, 4 en 5 juni vindt in de Polfermolen een doorlopende verkooptentoonstelling plaats van kunstvoorwerpen in glas, keramiek, brons en florale kunstobjecten, sieraden en lichtwezens. Op pinksterzondag 4 juni om 19.00 uur is er een jazzconcert met kunstveiling.

Kunstkring Henri Jonas exposeert gedurende een maand in circa 50 etalages in Valkenburg. Tijdens het openingsweekend is het museum geopend van 11 – 17 uur.

De expositie in het Streekmuseum laat gerenommeerde Nederlandse en buitenlandse kunstenaars zien die zich specialiseerden in het thema ‘Blome’. Culturele wandelingen leiden de bezoeker langs kunst en cultuur in Valkenburg. De wandelroutes zijn, bij een bezoek aan het museum, gratis verkrijgbaar.

Alle activiteiten vindt u ook op www.streekmuseumvalkenburg.nl.

Gedurende Art Valkenburg laat de expositie Blome – Fleurs – Flowers in het Streekmuseum gerenommeerde Nederlandse en buitenlandse hedendaagse kunstenaars zien, die zich specialiseerden in het thema ‘Bloemen’.

Zo zijn er schilderijen van: Marc Mulders, die vanuit religieus inzicht het wonder van de steeds weer opbloeiende natuur schildert. Hij zet met grote kwasten heel dun verschillende kleuren op het doek, daarna geeft hij met driftige penseelstreken vorm aan de bloemen. Frank van Hemert verbeeldt met het thema ‘Und die Frauen warten’, door middel van zonnebloemen, ‘de kracht van de vrouw’. Jac Gijzen wil Oosterse schilderkunst laten versmelten met die van het Westen. Harr Scheffer; zijn etsen tonen ‘de bloem’ op serene wijze. Richard Smeets vertelt met zijn groot formaat doeken ‘Alles over rozen’. Voor Josef Jan Michnia zijn bloemen de aanleiding voor ‘klank en kleur’. Emilia Hauser; deze Limburgse kunstenares aquarelleert met veel pigment, brede penselen en sloten water op aquarelpapier. Zij duikt ín de bloemen waardoor een abstractie ontstaat. Haar aquarellen zijn wel 150×150 cm.

De keramiek objecten van Wilma van Duuren hebben door de vele lagen glazuur de uitstraling van glas. Verder zijn er exotische halssieraden ontworpen door de Balinese kunstenares Sitha en ruimtelijke objecten op oosterse wijze vervaardigd door Cor Wegh. Tuinarchitect en vormgever Han Njio zal op bijzondere wijze participeren.

Dialectpoëzie door Valkenburgse dichteressen zal een belangrijke rol spelen in dit geheel. De V.I.P jeugd, die workshops in het museum volgt, toont haar werkstukken in de educatieve ruimte van het museum.

Zo ontstaat er in het museum een Gesamtkunstwerk, de zomerse sfeer van Blome – Fleurs – Flowers.

Bezoekers aan de tentoonstelling kunnen gratis een van de vijf culturele wandelroutes of de ‘parkenroute’ uitzoeken. Om nog even verder te genieten!

STREEKMUSEUM LAND VAN VALKENBURG

Grotestraat Centrum 31,

6301 CW Valkenburg a/d Geul.

Telefoon: 043-601 63 94

Geopend: di t/m vr 10.00 – 17.00 uur; za en zo 13.00 -17.00 uur.

Pinksterweekend en maandag 5 juni geopend van 11.00 tot 17.00 uur

www.streekmuseumvalkenburg.nl

Aansluitend op het thema ‘Blome – Fleurs – Flowers’ van kunstevenement Art Valkenburg 2006 is een speciale ‘Parken- en tuinenroute’ samengesteld. Van tien parken en tuinen zijn de historie en de bijzondere kenmerken bijeen gezocht. Informatie over de aanleg, het ontwerp of de stijl, de bijzondere planten en dieren, aanwezige kunstwerken en monumenten e.d. worden in de routebeschrijving vermeld.

Bovendien is het thema aanleiding geweest voor Streekmuseum Land van Valkenburg en Kasteeltuin Oud-Valkenburg om samen te werken. De kasteeltuin viert dit jaar zijn 30 jarig bestaan. Een speciaal passe-partout geeft met korting toegang tot het museum en de kasteeltuin.

De expositie in het Streekmuseum laat gerenommeerde Nederlandse en buitenlandse kunstenaars zien die zich specialiseerden in het thema ‘Bloemen’. De inrichting wordt mede bepaald door tuinarchitect en vormgever Han Njio, die bijzondere tuinbanken plaatst en een speciaal ontwerp maakt voor de entree.

Hub Boon toont, in een audiovisuele presentatie, ‘Het ritme van de seizoenen’. Fotograaf Thijs Habets heeft in de voormalige raadszaal van het museum, de fotowand ‘Blik op Valkenburg’ uitgebreid met foto’s van parken en tuinen. In de raadszaal is tevens een uitgebreidere documentatie rond de parken en tuinen in te zien.

Alle activiteiten vindt u ook op www.streekmuseumvalkenburg.nl en op www.kasteeltuinoudvalkenburg.nl

Streekmuseum Land van Valkenburg,

Grotestraat Centrum 31,

6301 CW Valkenburg a/d Geul.

Telefoon: 043-601 63 94

Geopend: di t/m vr 10.00 – 17.00 uur; za en zo 13.00 -17.00 uur.

Kasteeltuin Oud-Valkenburg

Oud-Valkenburg 1,

Schin op Geul

Telefoon: 043-6013312

Geopend: van begin mei tot eind september

Dagelijks open van 10.30 tot 16.30 uur

← Vorig bericht

Kleuters en ouderen samen in Zorgcentrum Oosterbeemd

Informatiebijeenkomst Dorpsraden

Volgend bericht →