Kunstshoppen in het Valkenburgse centrum.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Kunstshoppen in het Valkenburgse centrum.

Kunst in etalages Valkenburg-Centrum 19 mei t/m 19 juni.

Van 19 mei t/m 19 juni kun je in het centrum van Valkenburg ‘Shoppen met Kunst’. Dat is een jaarlijks terugkerende etalage-expositie van leden van de Valkenburgse Kunstkring ‘Henri Jonas’. Een speciale Kunstroute leidt belangstellenden langs alle winkels met kunstwerken in de etalages. Die winkels zijn herkenbaar aan een affiche aan de winkelruit.

De route slingert tevens langs de mooiste monumentale plekjes in het centrum van Valkenburg. Het thema is ‘Flora en Fauna’, een weerspiegeling van het Geuldal in al z’n facetten. Henri Jonas presenteert zich met een grote variatie aan schilderstijlen en er worden objecten in keramiek en aardewerk getoond.

De deelname van een groot aantal winkeliers getuigt van een goede samenwerking gedurende de afgelopen vijf jaar.

De Kunstroute is gratis verkrijgbaar bij Museum Land van Valkenburg en bij de Valkenburgse VVVwinkel. Ook kan de route gratis worden gedownload (PDF bestand) via www.mergel.nu. Het lopen van de Kunstroute is zeer de moeite waard door de combinatie van ‘shoppen met kunst en cultuur’ in hartje Valkenburg.

De route:
De route start bij VVV kantoor. Dit schitterende mergelpand met mooie ornamenten is het vroegere ‘Spaans Leenhof’ en stamt uit 1661. Voor het pand staat een bronzen beeldengroep gemaakt door de kunstenaar Pierre Habets. Uitgebeeld is Theodoor Dorren. Hij stond mede aan de wieg van het toerisme in Valkenburg. In de tuin voor het gebouw een bronzen beeld ‘Kind met speelgoed’ van Frans Timmermans).
We beginnen recht tegenover het VVV kantoor bij hoekpand Passage.
Op no 17 Sfeerwinkel Mooi Zo. Neem de passage. ‘2 the Point’ op no 15A en Bakkerij Geurten no 13, aan de overkant 8A Toebakshoes, Hedy Mode no 2A.

We vervolgen deze straat en lopen de Jan Deckerstraat in met diverse kunstlocaties:
D’Jango Shoes en Fashion no 36 hoekpand, Haarstudio Eugene no. 4. en op de hoek Electro Wouters-Faarts. We steken de straat over en bezoeken Cadeauwinkel Martine, Wilhelminalaan 44 A. Terug naar Jan Deckerstraat Penny Lane no 9, no 7 Woninginrichting Wim v.d. Sanden en Young Home Kids, no 5 Aïda’s Atteljeeke. Recht voor ons het voormalige Casinohotel, gebouwd met Jugendstilelementen. Restaurant Aan de Linde. Op de gevel een kopie van een muurreclame. Links af door de prachtige Lindelaan, let op de mooie gevels. Rechts op pand no 31 hoek Lindelaan/Passage, boven aan de gevel, muurreclames van voor 1930. Ook elders, vaak op kopse gevels van panden, worden deze oude schilderingen weer aangebracht. Links de Franse molen uit 1800.

Op no 23 Me Too Kids Fashion. Aan de overkant no 26 Culitalia, op 24 de Wereldwinkel en op no 22 In ‘t Vergulde Kader. Verderop no 18 Haar en Zo, no 10 Villa Kakelbont, Roos en Bruin no 8, no 4 Vaart.
We steken over naar Blitzz Fashion Reinaldstraat/Lindenlaan no 1, vervolg naar beneden Aqi Home Decoration 9A, Clère Compagnie no 13.
We nemen de eerste straat links, de Poststraat. Op de hoek Poststraat/Louis van der Maesenstraat op no 1 Bakkerij Piet van Eindhoven en Frederiks Keurslagerij.
We slaan linksaf Babsebien Kinderkleding no 1B, Meisters op no 5, Mannenmode Vroemen, Pearl , Jo Wouters en Zoon Electro no 11. Aan de overkant bij Blokker 4A, no 2 Geurts.

Verderop een dikke Kei met een gedicht erop. Vervolg links af Dr. Erensstraat. Kunstwerken in de etalages van Opticiën Vijgen no 4A, Bakkerij Lemmens op 4B en bij Madelief Natuurshop no 8B. Let op de beelden van de Muzen aan de mergelgevels van de overkant. In de etalages van Wechseler Schoenmode no 6. St. Pieterstraat 15 en bij Bij Babs.
Verderop aan de rechter kant de Oude Banaal of Schinsmolen, oorspronkelijk uit 1300, met een gedicht op de gevel. We lopen verder over de brug. Rechts lunchroom De Bongerd op no 28, no 20 Anita’s Fashion, Olleke Bolleke.

We passeren de Walravenstraat. Etalage van Joy Flowers. Laatste kunstlocatie.
We lopen terug en laten het Walramplein rechts van ons.
Op de brug zien we de kademuren met balkons op de plaats waar vroeger de verdedigingstorens stonden die deel uitmaakten van Vestingstad Valkenburg. Over de brug slaan we links af en nemen de Gozewijnstraat met rechts het VVV kantoor. Dit is het eindpunt van de route.

Deelnemende kunstenaars: www.henrijonas.nl Voor meer themawandelingen over kunst, cultuur en historie van Valkenburg zie: www.mergel.nu en www.heiligehuizenvalkenburg.nl en www.teekensaandewand.nl

← Vorig bericht

Taptoe schutterijen in Houthem.

Valkenburg richt een Flexteam op.

Volgend bericht →