Leerlingen Franciscusoord krijgen Verkeerstuin van Kiwanisclubs

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Houthem » Leerlingen Franciscusoord krijgen Verkeerstuin van Kiwanisclubs

Met Verkeerstuin zien kinderen Franciscusoord droom in vervulling gaan.Vrijdag 23 juni 2006 opent burgemeester Nuijtens van Valkenburg a/d Geul om 14.15 uur de Verkeerstuin, een oefenterrein met een behendigheidsparcours waar de kinderen van Franciscusoord in een vertrouwde omgeving op een speelse manier leren omgaan met uiteenlopende nagebootste bestratingen en verkeerssituaties.
De schenking van de Verkeerstuin is mogelijk gemaakt door een uiterst unieke samenwerking tussen diverse kiwanisclubs uit de euregio.
Verkeerstuin
De realisatie van de verkeerstuin was een grote wens van de leerlingen van Franciscusoord en hun begeleiders.
Alle mogelijke vormen van bestratingen en bodembedekkers stellen de kinderen in de gelegenheid om te wennen aan hindernissen en verkeerssituaties in het dagelijkse weggebruik.
Het betreden van voor hen moeilijke hindernissen, zoals verschillend uitgevoerde stoepen, drempels, hellingen, trappen en dergelijke is voor rolstoelgebruikers en kinderen met een handicap een dagelijks probleem.
Door middel van een behendigheidsparcours als onderdeel van de verkeerstuin worden zij in de gelegenheid gesteld om in een vertrouwde omgeving en onder begeleiding kennis te maken met alle voorkomende hindernissen op de openbare wegen en plekken en deze te overwinnen. Dit komt ook ten goede van de veiligheid, aangezien de leerlingen eerder aangewezen waren op de omgeving rond de school en zodoende, met onvoldoende ervaring en inzicht, in normale verkeerssituaties terechtkwamen.
De volgende bestratingen en bodembedekkers maken onderdeel uit van de verkeerstuin:
stoepen in verschillende vormen, kasseien, klinkers, grindpaden, zandpaden, houten vlonders, boomschors, gras, straatgoten tussen stoep en klinkers, slecht wegdek met bulten en gaten, keien, op- en afritten, zebrapaden, hellingbanen op- en aflopend en zijwaarts hellend, verkeersdrempels, normale trappen en in parken, carport met een autosimulatie, slalombaan en smalle doorgang.
Unieke euroregionale samenwerking Kiwanisclubs
Diverse kiwanisclubs uit de euregio hebben de handen ineengeslagen om de verkeerstuin te realiseren voor de kinderen van Franciscusoord. Kiwanis Genk heeft dit geweldige project geïnitieerd. Echter, vanwege de hoge kosten zijn zij samenwerkingverbanden aangegaan met diverse kiwanisclubs in de euregio. Deze unieke samenwerking tussen verschillende kiwanisclubs uit België Duitsland en Nederland heeft geresulteerd in de realisatie van de verkeerstuin. De kiwanisclubs die dit mogelijk hebben gemaakt zijn: de Belgische Kiwanis Genk De Heimaaier, Zolder Terlaemen, Maaseik Van Eyck, de Duitse Aachen Urbs Aquensis en de Nederlandse Valkenburg en Sittard.
Met dit geweldige project hebben zij gezamenlijk een lang gekoesterde wens van Franciscusoord en de leerlingen in vervulling laten gaan.
Ludieke opening door Burgemeester Nuijtens
Van burgemeester Nuijtens is bekend dat hij goed uit de voeten kan met een renfiets, maar de leerlingen van Franciscusoord willen hem aan den lijve laten ervaren hoe het voelt om je in een rolstoel te verplaatsen met alle hindernissen op de openbare weg. Hij opent om 14.30 uur de verkeerstuin en zal het parcours samen met de kinderen afleggen.

← Vorig bericht

Programma van de 10 uur van Valkenburg

Expositie Ton Luyten in de Openbare Bibliotheek Valkenburg

Volgend bericht →