Lekker op stap in het Beneden-Geuldal

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Lekker op stap in het Beneden-Geuldal

Excursie Stichting het Limburgs LandschapDe natuurgebieden van Het Limburgs Landschap zijn allemaal opengesteld voor wandelaars.
Om bezoekers te attenderen op bijzonderheden worden er ook excursies georganiseerd.
Er staat weer een interessante excursie op het programma.
Op pad met de gids van het Limburgs Landschap
Op zondagmiddag 3 december leidt Geuldalgids Sjaak Frenken u namens Het Limburgs Landschap door het natuurontwikkelingsgebied Ingendael en het aangrenzende hellingbosgebied van de Bergse Heide.
Het Ingendael langs de Geul bij Landgoed St. Gerlach en de aangrenzende Bergse Heide zijn aantrekkelijke gebieden om lekker te wandelen.
De akkers en graslanden in Ingendael zijn sinds 1996 aan landbouwkundig gebruik onttrokken en teruggegeven aan de natuur.
Er lopen nu kleine kuddes Konikpaarden en Gallowayrunderen die ervoor zorgen dat niet het hele gebied dichtgroeit met bos.
De Geul mag in het gebied weer vrij meanderen, waardoor oevers afkalven en zandbankjes ontstaan.
In 10 jaar tijd is er een dynamisch en natuurlijk beekdallandschap aan het ontstaan.
In het hellingbos staan mooie eiken, berken, beuken en haagbeuken. De oude bomen en de afwisseling in soorten zorgen ervoor dat het bos bijzonder vogelrijk is.
Natuurlijke begrazing
Van nature was het Geuldal het domein van grote grazers zoals ree, edelhert, rund, bever, paard en wild zwijn.
De meeste van deze dieren zijn al lang geleden uit het gebied verdwenen.
Nu lopen er langs de Geul weer kleine aantallen halfwilde paarden en runderen: Koniks en Galloways. De grazers zijn winterhard, dat wil zeggen dat ze in de winter niet op stal hoeven, maar gewoon buiten kunnen blijven.
Ze krijgen in de winter een dikke vacht die hen voldoende beschermt tegen de kou.
Omdat er in verhouding weinig grazers rondlopen op een relatief grote oppervlakte hoeven ze niet bijgevoerd te worden; ze kunnen hun kostje zelf bij elkaar scharrelen.
In het hellingbos aan de zuidzijde van de Geul komen ook nog reeën voor.
Grazers zorgen in de natuur voor afwisseling, ze houden de bosontwikkeling ‘in toom’: de dieren eten jonge boompjes en ‘schillen’ soms ook oudere bomen.
Toch houden de grazers de bosgroei niet helemaal tegen, want ze komen niet overal even vaak. Op plaatsen waar ze weinig komen ontstaat struikgewas en bos, terwijl zich elders juist bloemrijke graslanden zonder struiken ontwikkelen.
Deze variatie zorgt ervoor dat veel planten- en diersoorten zich thuis voelen in het gebied.
Wanneer en waar?
De excursie start zondagmiddag 3 december om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de horecagelegenheid, Wolfsdriesweg 10 te Geulhem/ Berg en Terblijt.
De excursie is gratis en zal circa 2 uur duren.
Denk aan stevige schoenen en eventueel regenkleding.
Let op: in verband met de aanwezigheid van halfwilde koeien en paarden in Ingendael mogen honden niet mee met deze wandeling!

← Vorig bericht

Broekhem heeft langste speculaaspop van de wereld

Overleg over buslijnen Sibbe en Houthem

Volgend bericht →