Lekker op stap in het Beneden-Geuldal

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Lekker op stap in het Beneden-Geuldal

Excursie door Stichting het Limburgs LandschapDe natuurgebieden van Het Limburgs Landschap zijn allemaal opengesteld voor wandelaars. Om bezoekers de bijzondere plekken te laten zien worden er ook excursies georganiseerd.
Tussen Kerst en Oud & Nieuw staat de laatste Beneden-Geuldal-excursie van 2006 op het programma.
Mid-winterwandeling in Ingendael
Op donderdagmiddag 28 december neemt Geuldalgids Sjaak Frenken u namens Het Limburgs Landschap mee door het natuurontwikkelingsgebied Ingendael en het aangrenzende hellingbosgebied van de Bergse Heide.
De Bergse Heide en Ingendael (153 ha) liggen tussen Houthem, Berg en Vilt in het Beneden-Geuldal. De Bergse Heide is sinds 1970 in bezit van Stichting het Limburgs Landschap; Ingendael sinds 1996. De voormalige weilanden en akkers van Ingendael hoorden voorheen bij het klooster Houthem / Sint Gerlach. In Ingendael is sinds 1996 een ontwikkeling naar een natuurlijker beekdallandschap ingezet. Door het wijzigen van de loop van de Strabeek en door periodieke overstromingen van de Geul blijft plaatselijk op de laagste delen in het dal water staan en is er een soort doorstroommoeras gevormd. Het water stroomt na enige tijd in de Geul, die hier de grens vormt tussen Ingendael en de Bergse Heide.
Winterse taferelen
Ook in de winter is Ingendael een aantrekkelijk struingebied. De in het natuurterrein grazende Konikpaarden en Gallowayrunderen zult u zeker te zien krijgen. In de populieren langs de vrij kronkelende Geul zijn de grote bollen maretak nu heel goed zichtbaar. Maretak is een halfparasiet die zelf met zijn groene, leerachtige blaadjes koolstofdioxide uit de lucht kan omzetten in suikers. Wel onttrekt hij met zijn zuigworteltjes water en de daarin opgeloste zouten uit de waardplant. Over de maretak, ook wel misteltoe of vogellijm genaamd, zal de gids u vele wetenswaardigheden weten te vertellen.
De excursie start donderdagmiddag 28 december om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de horecazaak, Wolfsdriesweg 10 te Geulhem/ Berg en Terblijt.
De excursie is gratis en zal circa 2 uur duren. Denk aan stevige schoenen en eventueel regenkleding.
Let op: in verband met de aanwezigheid van paarden en koeien in Ingendael mogen honden niet mee met deze wandeling!
Foto: Gerrit Lentink

← Vorig bericht

Waxinelichtjes brengen € 20.000 op

Kostbare bronzen beelden gestolen in Berg

Volgend bericht →