Lekker op stap in het Beneden-Geuldal

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Houthem » Lekker op stap in het Beneden-Geuldal

Excursie Stichting het Limburgs Landschap

De natuurgebieden van Het Limburgs Landschap zijn allemaal opengesteld voor wandelaars.

Om bezoekers te attenderen op bijzonderheden worden er ook excursies georganiseerd.

Er staat weer een interessante excursie op het programma.

Natuurontwikkeling en kruiden

Op zaterdagmorgen 2 september leidt Geuldalgids Wiepke van de Vliet u door het natuurgebied Meerssenerbroek en het aangrenzende hellingbos De Dellen. Ook in deze tijd van het jaar is weer van alles te zien in deze schitterende natuurgebieden. Speciale aandacht zal er zijn voor natuurontwikkeling en kruiden.

Natuurontwikkeling

De Dellen en het Meerssenerbroek (ca. 110 ha) liggen ten zuiden van Meerssen op de zuidelijke helling van het Beneden-Geuldal. Het bosgebied “De Dellen” bestaat uit helling- en plateaubos met veel verschillende loofboomsoorten. Zo’n afwisselend gebied heeft een positieve invloed op de dierenwereld. Het gebied is ideaal voor dassen en reeën. Ook komen er veel verschillende vogelsoorten voor, zoals de groene specht, de fluiter en wel zeven soorten mezen.

Het Meerssenerbroek heeft een geheel andere opbouw. Hoewel het direct grenst aan de Dellen, is het gebied nagenoeg vlak. De bodem bestaat er uit rivierklei die de Geul er gedurende duizenden jaren heeft afgezet. Tot een jaar of acht geleden bestond dit gebied uit een populierenbos, agrarische graslanden en akkers. Nu is het aan de natuur teruggegeven. In het hele natuurgebied vindt extensieve begrazing met runderen plaats. Omdat de begrazingsdruk laag is, is er op veel plaatsen spontaan bos ontstaan. Dit jonge bos is nu vrij moeilijk begaanbaar, maar de koeien maken er toch al paadjes doorheen.

Kruiden

Met name de nog niet met bos dichtgegroeide stukken van het Meerssenerbroek zijn rijk begroeid met kruiden. Zo zijn er momenteel grote plekken met Koninginnekruid (ook wel Leverkruid genoemd) en Guldenroede te zien. Het Koninginnekruid is een geliefde nectarplant voor veel zweefvliegen, bijen en vlinders. Ook de Kleine kaardebol is momenteel heel opvallend aanwezig in het Meerssenerbroek. Deze zomerbloeier met zijn bolvormige bloeiwijze kan, in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, makkelijk 2 meter hoog worden. De plant is in Nederland vrij zeldzaam en komt vrijwel alleen in Zuid-Limburg voor. Opvallend zijn de paarse helmknoppen die goed afsteken tegen de roomwitte bloempjes.

Wanneer en waar?

De excursie start zaterdagochtend 2 september om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de horecagelegenheid, Gemeentebroek 6 te Meerssen.

De excursie zal circa 2 uur duren. Denk aan stevige schoenen en eventueel regenkleding.

Let op: in verband met de aanwezigheid van halfwilde koeien in het gebied mogen honden niet mee met deze wandeling!

← Vorig bericht

Ook Transperant wil meedenken over creatieve oplossingen voor het Geulstrand

Nachtwacht opent Groene Maand in Kasteeltuin

Volgend bericht →