Lekker op stap in het Beneden-Geuldal

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Houthem » Lekker op stap in het Beneden-Geuldal

Excursie Stichting het Limburgs LandschapDe natuurgebieden van Het Limburgs Landschap zijn allemaal opengesteld voor wandelaars.
Om bezoekers de bijzondere plekken te laten zien worden er ook excursies georganiseerd.
Ook in het eerste weekend van juli staat er weer een excursie op het programma.
Op zoek naar de grote grazers in De Dellen en Meerssenerbroek
Op zondagochtend 2 juli kunt u met de boswachter meewandelen door het natuurontwikkelingsgebied Meerssenerbroek en het aangrenzende hellingbosgebied De Dellen.
Tijdens deze excursie wordt uitgebreid aandacht besteed aan natuurontwikkeling en grote grazers. In het gebied lopen Galloway-runderen. Dit is een hoornloos runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. De dieren zijn geschikt om het hele jaar buiten te lopen en hebben weinig verzorging nodig. Ook brengen ze heel makkelijk hun kalveren ter wereld zodat er nauwelijks complicaties optreden en geen menselijk ingrijpen nodig is. Er zijn in het prille voorjaar weer enkele kalfjes geboren. Deze worden goed door de moederkoeien en tantes verzorgd en natuurlijk ook verdedigd. Daarom is het altijd belangrijk om genoeg afstand te bewaren tot de runderen. Vooral honden worden door de koeien nogal eens als bedreiging gezien, daarom is het beter om niet met uw hond in de begrazingsgebieden te wandelen.
Gebiedsbeschrijving
De Dellen en het Meerssenerbroek (ca. 110 ha) liggen ten zuiden van Meerssen op de zuidelijke helling van het Beneden-Geuldal.
Het gebied bestaat uit helling- en plateaubos, met in het dal bossen en graslanden langs de Geul.
Zo’n afwisselend bosgebied heeft een positieve invloed op de dierenwereld. Het gebied is ideaal voor dassen en reeën.
Het Meerssenerbroek heeft een geheel andere opbouw. Hoewel het direct grenst aan de Dellen, is het gebied nagenoeg vlak. De bodem bestaat er uit rivierklei die de Geul er gedurende duizenden jaren heeft afgezet.
Tot een jaar of acht geleden bevonden zich hier een populierenbos, graslanden en akkers. Nu is het aan de natuur teruggegeven. Doordat de begrazing met runderen erg extensief is, is er op veel plaatsen spontaan bos ontstaan. Dit jonge bos is nu vrij moeilijk begaanbaar, maar de koeien maken er toch al paadjes doorheen.
Starttijd
De excursie start zondagochtend 2 juli om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Restaurant / Pannenkoekenhuis De Nachtegaal, Gemeentebroek 6 te Meerssen.
De excursie is gratis en zal circa 2 uur duren. Denk aan stevige schoenen en eventueel regenkleding.
Let op: in verband met de aanwezigheid van halfwilde koeien in deze natuurgebieden mogen honden niet mee met deze wandeling!

← Vorig bericht

Processie 2006 Buurtvereniging Heekerbeek

Verkeersmaatregelen Tour de France

Volgend bericht →