Lekker op stap met het Limburgs Landschap

Voorpagina » Nieuws » Lekker op stap met het Limburgs Landschap

En op zoek naar de grote grazers in het Beneden Geuldal

Op zaterdagochtend 6 januari kunt u met de boswachter meewandelen door het natuurontwikkelingsgebied Meerssenerbroek en het aangrenzende hellingbosgebied De Dellen.

Tijdens deze excursie wordt uitgebreid aandacht besteed aan natuurontwikkeling en grote grazers. In het gebied grazen Galloway-runderen. Dit koeienras is winterhard, dat wil zeggen dat de runderen in de winter niet op stal hoeven, maar gewoon buiten kunnen blijven. Ze krijgen in de winter een dikke vacht die hen voldoende beschermt tegen de kou. Omdat er in verhouding weinig grazers rondlopen op een relatief grote oppervlakte hoeven ze niet bijgevoerd te worden; ze kunnen hun kostje zelf bij elkaar zoeken.

Gebiedsbeschrijving

De Dellen en het Meerssenerbroek (92 ha) liggen ten zuiden van Meerssen op de zuidelijke helling van het Beneden-Geuldal. Het gebied bestaat uit helling- en plateaubos, met in het dal bossen en graslanden langs de Geul en het Geulke. Zo’n afwisselend gebied heeft een positieve invloed op de dierenwereld. Het gebied is bijvoorbeeld ideaal voor dassen.

Grenzend aan het hellingbos van De Dellen ligt in het dal het vlakke Meerssenerbroek. De bodem bestaat er uit rivierklei die de Geul er gedurende duizenden jaren heeft afgezet. Tot een jaar of zeven geleden bevonden zich hier een populierenbos, graslanden en akkers. Nu is het aan de natuur teruggegeven en heeft zich op veel plaatsen spontaan bos gevormd.

Behalve begrazing speelt ook water een belangrijke rol in het gebied. De Geul meandert over geringe lengte langs het gebied, maar een oude molentak, het Geulke, loopt er midden doorheen. In 2000 heeft het Waterschap een verbinding gemaakt tussen het Geulke en de laagste delen van het Meerssenerbroek, waardoor in perioden met hoog water een deel van het Meerssenerbroek overstroomt.

Starttijd en vertrekplaats

De excursie start zaterdagochtend 6 januari om 9.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Restaurant / Pannenkoekenhuis De Nachtegaal, Gemeentebroek 6 te Meerssen.

De excursie is gratis en zal circa 2 uur duren. Denk aan stevige schoenen en eventueel regenkleding.

Let op: in verband met de aanwezigheid van grote grazers in deze natuurgebieden mogen honden niet mee met deze wandeling !

← Vorig bericht

Guus Sjmeets nieuwe "rode bok" drager

Gehele dag live Valkenburg kijken !

Volgend bericht →