Leon Vyghen ontwierp Valkenburg Juweel

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Leon Vyghen ontwierp Valkenburg Juweel

Ook een spoedopdracht is welbesteed aan de Valkenburgse goudsmid-juwelier Leon Vyghen, die zijn met zijn atelier en winkel is gevestigd aan de Passage 7 in Valkenburg-centrum.
Enkele weken geleden wendde een delegatie van de gemeente Valkenburg aan de Geul zich tot de Goudsmid-Juwelier met het verzoek een nieuw Valkenburg Juweel te ontwerpen. Op verontschuldigende wijze werd aan het verzoek toegevoegd dat enige haast was geboden, aangezien het sieraad reeds op dinsdag 4 juli overhandigd moest worden aan Tourbaas Jean-Marie Leblanc.
Leon Vyghen herinnerde zich dat in een grijs verleden reeds eerder een Valkenburg Juweel was uitgereikt. Voor hem was het dus duidelijk dat een geheel nieuw sierraad vervaardigd moest worden. De juwelier, die eigenlijk gespecialiseerd is in het vermaken en moderniseren van oude sieraden, toog aan het werk.
Bij het ontwerp van het nieuwe pronkstuk liet Leon Vyghen zich als bijna vanzelfsprekend inspireren door het begrip Valkenburg. Voor de ruwe contouren koos hij voor een deel voor de gemeentegrenzen van de Wereldwielerstad zonder al te veel in detail te treden. Een van de beide Geultakken, die het centrum van Valkenburg doorkruist, maakt eveneens deel uit van het Valkenburg Juweel. Het Juweel is opgebouwd uit twee op elkaar liggende delen. In het onderliggende deel is een prominente rol
weggelegd voor het golvend karakter van het Heuvelland. Het bovenliggend deel bevat enkele doorkijkjes, die de grotten van Valkenburg verbeelden. Het Valkenburg Juweel is vervaardigd als revèrspeld van 18 karaat geelgoud.
Foto’s Fons Winteraeken, Tv Valkenburg © 2006

← Vorig bericht

Bouwen op de "kersenwei" in Vilt

Autozegening bij de Onze Lieve Vrouwe Kerk aan het Walramplein

Volgend bericht →