Lezing over plundertochten van Maarten van Rossum

Voorpagina » Toerisme » Lezing over plundertochten van Maarten van Rossum

De Kring Valkenburg en Heuvelland van het LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap) organiseert op dinsdag 17 september om 20.00 uur in hotel Monopole, aan de Nieuweweg 22 in Valkenburg, een lezing door de heer Sander Wassink over de plundertochten van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossum in het Land van Valkenburg in 1542 – 1543.
In juli 1542 trok de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossum (ca. 1478 – 1555) met zijn troepen door het Land van Valkenburg. De soldaten waren zwaar bepakt met allerlei goederen en dreven vee voor zich uit: buitgemaakt in Brabant en Vlaanderen. De inwoners van de streek maakten kennis met een beruchte en gevreesde man. Zijn lijfspreuk “blaken en branden is het sieraad van de oorlog” werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden.
Van Rossum stond in de zestiende eeuw bekend als de ‘gesel van de boeren’. Al van oudsher begonnen en eindigden veel van deze plundertochten in Roermond dat toen de hoofdplaats was van het Gelderse kwartier Opper-Gelre.
Hebzucht en politieke intriges vormden de drijfveren van al deze ellende. Landsheer Karel V (1500 – 1558) koesterde de ambitie om alle Nederlandse provincies aan zijn gezag te onderwerpen.

← Vorig bericht

Nog entreekaarten voor bevrijdingsdienst in Houthem

Lichaamsbeweging in Sjinse basisschool

Volgend bericht →