Liefst 14% briefstemmen ongeldig vóór verandering regels, daarna 3,93%

|
,

Voorpagina » Nieuws » Liefst 14% briefstemmen ongeldig vóór verandering regels, daarna 3,93%

De problemen met het briefstemmen voor 70-plussers in Nederland blijken ook in Valkenburg aan de Geul voor te komen. Voordat de minister de regels aanpaste, bleek ook in onze gemeente circa 14% van de briefstemmen ongeldig te zijn. Na aanpassing is dat percentage teruggebracht naar 3,93% Dat is de informatie die TV Valkenburg ontving na vragen aan de gemeente.

Een derde 70-plus gestemd
Tot dinsdagavond heeft een derde deel van de 70-plussers gebruikgemaakt van haar stemrecht. De gemeente ontving tot en met maandag 1045 briefstemmen. Vanaf woensdagochtend half 8 kan er in diverse stembureaus nog gestemd worden op de kandidaten van de kieslijsten voor de Tweede Kamer.

Ongeldige briefstemmen
Wanneer is uw briefstem ongeldig volgens de nieuwe regels? Ook daar heeft TV Valkenburg uitleg over gevraagd. De briefstem is niet geldig wanneer stembiljet of stempas in het geheel ontbreekt. Indien in de retourenveloppe geen stembiljet plus stempas worden aangetroffen, mag door de controleurs worden gekeken of deze in de stembiljettenveloppe erbij zitten. Is dat het geval, dan kunnen deze alsnog gescheiden worden. De stem is dan geldig. Het stembiljet wordt vervolgens ongeopend in de stembus gestopt waarmee stemgeheim gewaarborgd blijft.

Alsnog stem uitbrengen
Briefstemmers die vergeten zijn hun stempas mee te sturen en dus nog in hun bezit hebben, kunnen vandaag – woensdag 17 maart tot 21:00 uur – naar het stembureau gaan. Hier kunnen ze alsnog een geldige stem uitbrengen.

← Vorig bericht

VV Walram blijft strijden voor nieuw clubhuis

Gevaarlijke nepmails en sms van pakketbezorgers in omloop

Volgend bericht →