Liep er een Romeinse weg door Houthem?

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Houthem » Liep er een Romeinse weg door Houthem?

Onderzoek op woensdag 13 november.Na de in oktober door de werkgroep cultuurhistorie van het dorpsplatform Wij Houthem Sint Gerlach gepresenteerde projecten om oude routes in ere te herstellen en nieuwe routes langs o.a. cultuurhistorische parels samen te stellen, komt deze week wellicht een veelbelovende stroomversnelling.

Wwoensdag 13 november vindt groot veldonderzoek plaats in Houthem Sint Gerlach om te onderzoeken of de Romeinse weg, Via Belgica, ooit door Houthem heeft gelopen. Het onderzoek vindt grotendeels plaats op de terreinen van Landgoed Chateau Sint Gerlach en aan de overkant van de weg richting spoorlijn.
De Via Belgica is naam voor de Romeinse weg van Bologne sur Mer naar Keulen die het huidige Nederland doorkruiste van Maastricht naar Heerlen. Een convenantgroep bestaande uit de Provincie Limburg, het Thermenmuseum en de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Voerendaal, Heerlen en Landgraaf, heeft zich tot doel gesteld de weg te traceren en leefbaar te maken voor publiek.

In Maastricht, Voerendaal, Heerlen en Landgraaf is de weg bij verschillende opgravingen al aangetroffen.
In Valkenburg moeten we het voorlopig doen met één melding: De weg zou ooit zijn aangetroffen bij een opgraving rondom Vroenhof in het begin van de 20e eeuw. Zekerheid hebben we daarover echter niet. Er zijn wel voldoende andere archeologische sporen uit de romeinse tijd, waaronder een grafveld in de buurt van Strabeek, dat de weg hier het Geuldal heeft doorkruist.

Karen Jeneson, nu conservator van het Thermenmuseum, heeft aan de hand van de bekende archeologische sporen, terrein eigenschappen enz. het mogelijke verloop van de Via Belgica gereconstrueerd. Vorig jaar is met de firma Saricon een grondradar getest om zo te achterhalen of we het weglichaam van de Via Belgica zouden kunnen traceren zonder daarbij de onderzoeksterreinen te vergraven. En dat blijkt te werken, de weg die bestaat uit grindpakketten die nu bedekt zijn met löss is succesvol waargenomen op een terrein in Voerendaal. De gemeente willen deze non-destructieve onderzoeks methode nu op grotere schaal gaan inzetten.
Wat betreft Houthem-Sint Gerlach: De modellen van Karen laten de weg hier langs lopen. De gemeente wil het grondradar onderzoek uitvoeren op de terreinen van Chateau Sint Gerlach en aan de overkant van de doorgaande weg richting spoor (zie bijlage met daarop een groene lijn voor het beoogde onderzoekstraject). Het onderzoek is ingepland in week 46. Valkenburg is al op woensdag 13 november aan de beurt. De grondradar wordt op een slee voortgetrokken door een quad.

Rondom het romeinse landschap in Zuid-Limburg waarvan de Via Belgica de levensader is willen zij een museaal landschap gaan creeëren waarvan het Thermenmuseum de basis is. Geen museum op één locatie dus, maar een verspreiding over het landschap. O.a. via wandelingen en fietstochten kunnen de overige ankerpunten bereikt worden. In Valkenburg zijn dat o.a. de Romeinse Katakomben en de romeinse wachttoren op de Goudsberg. Voor een eerste indruk bekijk de websites: http://www.viabelgicadigitalis.nl/

← Vorig bericht

Dames Vilt/Be Quick spelen gelijk tegen Minor.

Spannend competitieslot voor TTV Falco 3.

Volgend bericht →