Limburg kandideert voor WK wielrennen 2012 en 2013

Voorpagina » Nieuws » Sport » Limburg kandideert voor WK wielrennen 2012 en 2013

Zuid-Limburg officieel kandidaat gesteld voor het WK wielrennen 2012 / 2013.Mede namens de Limburgse wielergemeenten heeft de Provincie Limburg de regio Zuid-Limburg officieel kandidaat gesteld voor het WK wielrennen 2012 / 2013. Het feit dat een wielerregio kandideert is uniek in de geschiedenis van het WK wielrennen. Bij de kandidering zijn maar liefst veertien Limburgse gemeenten betrokken, waarvan acht met een opening, start en/of finish binnen hun gemeentegrens.
Op dit moment wordt samen met de Limburgse wielergemeenten gewerkt aan een bidboek voor het WK 2012. In september 2009 neemt de Internationale Wielerbond UCI een besluit over de toewijzing van het WK 2012. Andere kandidaten voor het WK wielrennen 2012 zijn België (Hooglede), Italië (Genua) en Rusland (Sochi). Conform de ambities vastgelegd in de provinciale sportnota 2008-2012 en het Limburgs Wielerplan, heeft sportgedeputeerde Odile Wolfs gesprekken gevoerd met president Patrick McQuaid en andere vertegenwoordigers van de Internationale Wielerbond UCI over kandidering voor het WK wielrennen.
Tijdens deze gesprekken werd duidelijk dat de UCI vanaf het jaar 2012 een vernieuwde opzet van het WK Wielrennen op de weg wil realiseren. Een opzet waardoor meer gemeenten bij de wedstrijden betrokken kunnen worden en waarbij de toegankelijkheid voor het brede publiek nog meer vergroot kan worden. Daarnaast wordt niet meer – zoals in het verleden – gekeken naar de hoogste bieder voor het WK, maar zal een vaste prijs voor de organisatie gevraagd worden. Verwerving van het WK wordt veel meer afhankelijk van de kwaliteit van de organisatie en de diverse parcoursen dan van de hoogte van het financiële bod. Op basis van dit overleg is de Provincie tot de conclusie gekomen dat de verwerving van een WK Wielrennen voor 2012 of 2013 kans van slagen heeft en heeft de Provincie, mede namens de Limburgse Wielergemeenten, voor beide jaren de kandidatuur gesteld. De Nederlandse Wielerorganisatie KNWU steunt de kandidatuur en ook het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport staat er achter.
De uitwerking van de kandidaatstelling volgt in een bidboek, waarin aandacht wordt besteed aan de routes, de organisatie én de financiële opzet van het evenement. De ontwikkeling ervan vindt op dit moment plaats. Omdat de UCI in september 2009 een besluit neemt over de toewijzing van het WK 2012 moet het bidboek in juni 2009 worden ingediend. Naast de Provincie Limburg worden acht gemeenten intensief bij de verwerving van het WK wielrennen betrokken.
Dat zijn de gemeenten die bij de wedstrijden een opening, start en/of finish binnen hun grenzen hebben. Het betreft de gemeenten Maastricht (openingsmanifestatie en mogelijk start van een onderdeel), Valkenburg aan de Geul (finish en parcours), Eijsden, Margraten, Beek, Heerlen en Sittard-Geleen. Alle gemeenten zijn startplaats van een of meerdere wedstrijden. De achtste gemeente is Landgraaf, waar de breedtesportactiviteiten zullen plaatsvinden. Naast deze acht gemeenten worden nog eens zes gemeenten in Zuid Limburg betrokken bij het parcours als doorkomstgemeente voor één of meerdere wedstrijdonderdelen. Hiermee is het overgrote deel van de Limburgse wielergemeenten actief betrokken bij het evenement.
Bij het bepalen van de parcoursen en startlocaties wordt niet alleen rekening gehouden met de criteria van de UCI maar ook met de wielerhistorie van Limburg. Zo worden bekende wielerplekken als de Maasberg, de Adsteeg, de Cauberg, de Huls, de Bergseweg in Voerendaal, de Bemelerberg, de Schweiberg, de Vijlenerberg en de Piemert in de diverse parcoursen betrokken. Het WK wielrennen 2012 bestaat uit 7 á 8 wedstrijddagen. Daarbij wordt het wedstrijdprogramma uitgebreid met junioren heren en junioren dames. Een grootschalig breedtesport-evenement en een juniorencongres maken onderdeel uit van het programma. Daarnaast zal de openingsmanifestatie in Maastricht plaatsvinden waarbij een link gelegd zal worden met de ambities Maastricht Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.
Wielrennen is één van de speerpuntsporten van de Provincie Limburg. In dat kader is samen met de Limburgse wielergemeenten het Limburgs Wielerplan opgesteld waar het Limburgs wielerevenementenplan onderdeel van uit maakt. Hierin staan grootschalige evenementen zoals onder andere aankomstetappes van de Ronde van Spanje en de Ronde van Italië, het WK Wielrennen op de weg en een meerjarenplan voor de organisatie van het NK Wielrennen op de weg.
Grote wielerevenementen dragen al jaren bij aan het versterken van de economisch/toeristische infrastructuur in Limburg en zetten Limburg (inter)nationaal op de kaart.

← Vorig bericht

Odile Wolfs lost startschot Amstel Gold Race

Verkeersmaatregelen ten behoeve van Amstel Gold Race.

Volgend bericht →