Limburgs wordt officiële regionale taal

Voorpagina » Toerisme » Limburgs wordt officiële regionale taal

Het Limburgs wordt nationaal erkend als een officiële regionale taal. Dat heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zaterdag op verkiezingstoernee door de provincie Limburg in Venray bekendgemaakt.
Ollongren zei dat het de bedoeling is dat een convenant wordt gesloten. De provincie Limburg heeft op zo’n convenant aangedrongen. Volgens de minister is het belangrijk om te blijven schrijven en spreken in de spreektaal. Zijzelf spreekt naast Nederlands ook Zweeds. Kinderen die ook Limburgs spreken, hebben betere schoolprestaties in het vak Nederlands dan kinderen die alleen in het Nederlands worden opgevoed. Dat was reden voor de “Raod veur ‘t Limburgs” om een provinciebrede campagne in 2011 te starten waarmee het gebruik van het Limburgs dialect en de tweetaligheid van kinderen wil stimuleren.
Met deze erkenning wordt het Limburgs in navolging van het Nedersaksisch de tweede officiële streektaal. Vorig jaar oktober kwamen het Rijk en de provincies waar Nedersaksisch wordt gesproken – in Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen en Overijssel – al overeen te ijveren voor het behoud en promotie van deze streektaal.

← Vorig bericht

Curfsweg afgesloten vanwege paddenoversteek

Uitslagen amateurvoetbal van zondag 17 maart

Volgend bericht →