‘Living history’ WW2 Camp onder tropische omstandigheden

Voorpagina » Toerisme » ‘Living history’ WW2 Camp onder tropische omstandigheden

Afgelopen weekeinde vond op Landal Kasteeldomein De Cauberg voor de tweede maal het WW2 (World War Two) Camp plaats. Dat evenement, in samenwerking met Liberty Maastricht, trok, ondanks de verzengende hitte, veel belangstellenden. Deelnemers uit eigen land, maar ook uit Duitsland, België en Engeland kwamen samen om, gekleed in originele tenues het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog weer te geven.
Rond het middaguur daalde de colonne, met veel belangstellende toeristen langs de weg, vanaf de Cauberg richting het Theodoor Dorrenplein af. Hobbyisten kun je de deelnemers met recht noemen. Velen hebben al vanaf hun jeugd een enorme voorraad van allerlei militair materiaal verzameld en willen dit tijdens de vele bijeenkomsten in binnen- en buitenland met de naoorlogse generatie delen. Terug naar met name de bevrijdingsperiode in het najaar van 1944 dus. Een beeld dat deze hobbyisten zo lang mogelijk in stand willen houden. Noem het de ‘Levende geschiedenis’ van wat ooit een zwarte periode in de Europese samenleving was. “Die tijd van onze bevrijding mag nooit verloren gaan,” klinkt het meermaals uit de monden van de enthousiaste en trotse deelnemers. 
Zware voertuigen, een heuse tank! Het hijsen van de Amerikaanse vlag. Saluutschoten! Dat is even schrikken! 
Diverse displays: een veldhospitaal, compleet met operatiekamer, een weerstation. Legertenten als slaapplaats. De commando- en verbindingspost met radiosignalen uit de hele wereld en belangrijke info vanuit de diverse oorlogsgebieden. Ieder voertuig, iedere tent heeft z’n verhaal dat door de ‘eigenaar’ gretig verteld wordt aan de aandachtig luisterende bezoekers. Een kijkje in het zware leven van toen. Het leven van onze bevrijders. 
Muziek uit de dansbare jaren ’40, deels ook de ether in gestuurd vanaf authentieke langspeelplaten die de tand des tijds wonderwel hebben doorstaan. De DJ heeft er zichtbaar plezier in. Speciaal voor dit evenement zijn Natasha Harper en Johny Victory over uit Groot-Brittannië overgekomen om bezoekers te vermaken met hun meeslepende muziek.
 “Dit tweede evenement is alvast een voorloper op het kroonjaar 2019,” aldus een van de initiatiefnemers Gert Veenhuizen. “In september is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Limburg plaatsvond.  Vanuit de Provincie Limburg zal een brede invulling – gedacht wordt aan een vijfdaags evenement – aan deze viering gegeven worden. Mesch was het eerste dorp in Limburg dat de bevrijders mocht verwelkomen. Daarna ging het snel: Eijsden-Margraten, Maastricht en Valkenburg. Dat beeld willen we voor de huidige generatie in stand houden.”
Vanaf zondag ziet u een uitgebreid verslag in het programma ‘TV Valkenburg Vandaag’ van dit WW2 Camp in Kasteeldomein Landal.
Foto’s Frits Feuler, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Afval wordt eerder opgehaald

Mengelmoes aan koopwaar op markten

Volgend bericht →