Maaslandkunstenaars bij TV Valkenburg

Voorpagina » Toerisme » Maaslandkunstenaars bij TV Valkenburg

In Museum Land van Valkenburg loopt een expositie over de ‘Maaslandkunstenaars’. Sinds 1999 organiseert een aantal kunstenaars elke twee jaar een route langs hun ateliers die bekend is geworden als de ‘Maasland Kunstroute’. Het zijn Doris Becke en Geert Mols (Itteren), Dries Engelen (kasteel Meerssenhoven), Marijke Stultiens (Bunde), Xander Spronken en Yoni Trynes (Moorveld). In een atelier zien bezoekers kunstwerken in de omgeving waarin ze zijn gemaakt en kunnen zij met de kunstenaar van gedachten wisselen.
In het museum krijgen de kunstwerken een nieuwe omgeving en moeten zij meestal voor zichzelf spreken. De tentoonstelling ‘Maaslandkunstenaars’ wil beide combineren. De aandacht van de bezoeker wordt gericht op de geëxposeerde kunstwerken maar ook op de kunstenaar en zijn manier van werken. Dat laatste gebeurt met behulp van  bewegend beeld, geluid, atelieropstellingen en proefmodellen.
Dries Engelen ontwikkelt zijn sculpturen door ze eerst in kleine modellen uit te werken. Deze modellen blijven doorgaans in het atelier, maar in deze tentoonstelling zijn ze ook te zien.
Marijke Stultiens werkt elke dag aan tekeningen, collages, schalen, doosjes en meer. Haar enorme productie ontstaat vanuit haar grote creativiteit en vitaliteit. Haar atelier en woonhuis getuigen ervan. De opstelling van haar werk in de tentoonstelling laat dat ook zien.
Doris Becke en Geert Mols wonen samen. Ze werken samen maar ook apart. In de tentoonstelling in Valkenburg wonen en werken beide kunstenaars in één zaal. De expositie laat zien hoe hun werken elkaar beïnvloeden. Soms begint de een en maakt de ander het af.
Wie Xander Spronken en Yoni Trynes bezoekt in hun gezamenlijk atelier raakt onder de indruk van de zware arbeid die moet worden verricht om metaal naar eigen wil om te vormen. Die beleving wordt met beeld en geluid ook in de tentoonstelling terug gebracht.
De ‘Maaslandkunstenaars’ behoren tot verschillende generaties: Marijke Stultiens en Dries Engelen zijn geboren in 1927. Doris Becke en Geert Mols in 1940 en 1939 en Xander Spronken in 1956. Ze zijn allemaal opgeleid in Maastricht. Marijke Stultiens en Dries Engelen hebben beiden de Middelbare Kunstnijverheidsschool gevolgd en daarna de Jan van Eyck Academie. Geert Mols en Xander Spronken startten op de Stadsacademie, de opvolger van de Middelbare Kunstnijverheidsschool. Doris Becke is haar opleiding begonnen aan de Werkkunstschule in Krefeld (Duitsland).
Yoni Trynes (1986) is een leerling van Xander Spronken. Voor allen geldt dat Maastricht in hun werk een belangrijke plaats inneemt. In hun woonplaats in het Maasland hebben ze de ruimte gevonden om hun werk te kunnen uitvoeren. De expositie ‘Maaslandkunstenaars’ is te zien tot en met 9 juli 2017.
Een film over de Maaslandkunstenaars is via TV Valkenburg te zien vanaf vandaag, zondag 28 mei. U kunt het programma ook bekijken via deze website. Dat kan ook via uw smartphone. Klik daarvoor op onze website op de button ‘LIVE TV’.

← Vorig bericht

Wie en waar: toneelgroep?

Giro d’Italia winnaar Dumoulin bij Hammer Sportzone

Volgend bericht →