Martin Stevens Fonds toont bijzondere film.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Martin Stevens Fonds toont bijzondere film.

Over de bevrijding van Valkenburg in sept. 1944.Op woensdagmiddag 8 mei presenteert de Stichting Martin Stevens Fonds in Brasserie de Stationnerie te Valkenburg een film over de bevrijding van Valkenburg aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Als inleiding op de vertoning van deze film zullen Ton Smeets van het Beeldarchief Valkenburg en historisch onderzoeksjournalist Jos Schols twee korte presentaties houden over respectievelijk Valkenburg tijdens de oorlog aan de hand van foto’s van Frans Hoffman en de nasleep van WO-II met betrekking tot het voormalige Ignatiuscollege / Huize Boslust gelegen aan de Kloosterweg te Valkenburg.
Hoogtepunt van de middag is de exclusieve vertoning van beelden rondom de bevrijding gemaakt in september 1944. De film is, voor die tijd zeldzaam, met een amateurcamera opgenomen door de familie Wijsbek-Caselli die destijds woonde in Villa Jacoba gelegen op de hoek Parallelweg/Nieuweweg te Valkenburg. Onder meer te zien zijn marcherende Reichsschule leerlingen, het inladen van in beslag genomen paarden in Duitse goederenwagons bij het station, wegvluchtende Duitse militairen en NSB’ers en oprukkende Amerikanen met gesneuvelde Duitse militairen in de tuin van Villa Jacoba. Ook het Ignatiuscollege en het station (de huidige Stationnerie) komen uitgebreid in beeld.
Stichting Martin Stevens Fonds heeft zich, onder het nieuwe bestuur, ten doel gesteld eens per twee jaar naar buiten te treden richting de Valkenburgse gemeenschap. Zo was in juni 2011 tijdens de Schaesberger Gank onder andere een fototentoonstelling over regionale schutterijen een groot succes. Dit jaar wil de stichting de oorlogsfilm, die in haar bezit is gekomen, graag delen met deze Valkenburgse gemeenschap. Het is een gebaar dit cultureel erfgoed bijna 70 jaar na dato, omkleed met een passend programma op een unieke locatie, onder de aandacht te brengen van Valkenburgers die WO-II hebben meegemaakt en overige geïnteresseerden.
Ontvangst woensdagmiddag 8 mei om 13.30 uur mei met koffie/thee en vlaai in Brasserie de Stationnerie, Stationsstraat 10 te Valkenburg aan de Geul. Om 14.00u een welkomstwoord door Carlo Vankan, voorzitter van het Martin Stevens Fonds. Vervolgens zullen Ton Smeets en Jos Schols de lezingen verzorgen.

Na een korte pauze zal omstreeks 15.15 uur de film worden vertoond. Deze duurt ca. 45 minuten. De presentatie van de film is in handen van Henk Kwakkernaat. Pianist Jan Boer verzorgt een passende muzikale omlijsting tijdens de (voor die tijd gebruikelijk “stomme”) film.
De entreeprijs bedraagt € 5,=. Entreebewijzen zijn vanaf vrijdag 19 april te koop bij Natuurshop Madelief aan de Dr. Erensstraat in Valkenburg-Centrum. In de Stationnerie is plaats voor 50 personen.

← Vorig bericht

Kasteeltuin Oud-Valkenburg binnenkort weer open.

Extra geld voor realisatie Stadsgracht Halderpark.

Volgend bericht →