Meer overlast van de eikenprocessierups

Voorpagina » Toerisme » Meer overlast van de eikenprocessierups
“Dit jaar ondervindt de gemeente Valkenburg aan de Geul overwegend meer last van de eikenprocessierups dan in voorgaande jaren”. Dat schrijft wethouder Carlo Vankan (AB) aan de gemeenteraad. De rupsen hebben zich als gevolg van de zachte winter extreem snel kunnen ontwikkelen.
Overlast van haren
De toename van het aantal rupsen betekent een verhoogde kans op gezondheidsklachten en ernstige irritaties bij mens en dier. Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen die de rups bij verstoring wegschiet. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met de brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken zoals (hevige) jeuk, bultjes, (brand)blaren, roodheid en ontsteking. De overlast van de brandharen van de rups start meestal in mei en loopt door tot en met augustus.
Bestrijding
De gemeente is inmiddels gestart met vijf dagen aaneengesloten bestrijding om de nesten rupsen die momenteel in kaart zijn gebracht – in totaal 140 eiken – op te ruimen. Vervolgens wordt er blijvend gecontroleerd op (nieuwe) nesten en overlast. Ook wordt zo snel mogelijk gereageerd op meldingen via 14043 of de MijnGemeenteApp.
Voor de bestrijding van de eikenprocessierups is waarschijnlijk meer geld nodig dan voorzien.
← Vorig bericht

Klank en Zank in het Vallekebergse land

Processie en kermis in Schin op Geul

Volgend bericht →