Michael Boogerd verheugt zich op Tourfeest Valkenburg

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Schin op Geul » Michael Boogerd verheugt zich op Tourfeest Valkenburg

‘Niets is mooier dan als Tourrenner door eigen land te fietsen’

De Tour de France komt steeds dichterbij. De etappe naar Valkenburg werpt zijn schaduwen vooruit. Zelfs Michael Boogerd is nu al gefixeerd op dinsdag 4 juli. En dat wil wat zeggen. Geen enkele renner ter wereld presteerde de afgelopen tien jaar met de regelmaat van een klok beter dan Boogerd op Limburgse bodem. Of het nu de Amstel Gold Race, wereldkampioenschap, Ronde van Nederland of nationaal kampioenschap betreft. Als er in het land van bronsgroen eikenhout gekoerst wordt, behoort het Nederlandse wieleridool gegarandeerd tot de uitblinkers en smaakmakers. De derde Touretappe tussen het Luxemburgse Esch-sur-Alzette en Valkenburg heeft Boogerd al geruime tijd geleden rood onderstreept. Dat zegt genoeg.

,,Nu al kijk ik reikhalzend uit naar de etappe naar Valkenburg. Een gigantische dag, natuurlijk. Het wordt één grote happening. Maar het gaat heel moeilijk worden. Een Touretappe is geen Amstel Gold Race. In de Tour de France gelden andere wetten. De Tour is niet te vergelijken met een ééndagskoers,” werpt Michael Boogerd, die in de Ronde van Zwitserland de laatste hand aan zijn voorbereidingen op de Ronde van Frankrijk legt, een blik vooruit.

Boogerd (34) kan het weten. Gezien zijn leeftijd en staat van dienst behoort hij tot de veteranen van het Tourpeloton. De geboren Hagenaar, die in België woont, heeft altijd een speciale band met de ‘Grande Boucle’ gehad. Bij zijn Tourdebuut in 1996 glorieerde hij meteen in de etappe naar Aix-les-Bains. In 2002 won Boogerd op grandioze wijze de koninginnerit naar La Plagne. Toen al had hij zijn aspiraties als klassementsrenner laten varen, hoewel hij in de Toureditie 1998 veelbelovend als vijfde eindigde. Boogerd voorspelt voor de komende maand een open Tour, nu Lance Armstrong niet meer van de partij is, en tipt Basso, Vinokourov en Ullrich als de topfavorieten.

De voorlopige samenstelling van de Rabobankploeg voor de 93e editie van de Tour de France bestaat uit de klassementsrenner Dennis Menchov, klimkoning Michael Rasmussen, sprinter Oscar Freire, rouleur Juan-Antonio Flecha en de Nederlanders Michael Boogerd, Erik en Thomas Dekker, Pieter Weening en Joost

Posthuma. Voor Michael Boogerd lijkt vooral een rol als vrijbuiter weggelegd. Zijn eerste ‘piek’ in de Tour wordt de rit naar Limburg. ,,Toch denk ik dat in de etappe naar Valkenburg vooral de sprinters een kans hebben,” meent Boogerd. ,,In de eerste week wordt altijd verschrikkelijk hard gekoerst en trachten de ploegen van de sprinters het peloton bij elkaar te houden. Dat kan die dag ook voor de Rabobankploeg gelden, mits Oscar Freire in goede doen is, want in dat geval is Oscar ook een serieuze kandidaat voor Valkenburg. Ook al krijgen we die dag een aantal klimmetjes in de Ardennen en Limburg te verhapstukken, de rit is niet superlastig. En een sprintkanon als Tom Boonen geraakt heus wel de Cauberg over.”

Volgens Boogerd zal op 4 juli een grote groep de voet van de Cauberg bereiken. ,,Ik hoop natuurlijk ook van niet, maar ik vrees wel dat in Valkenburg een heel grote groep gaat sprinten om de etappezege. Als ik daaraan wil ontkomen, zal ik ervoor moeten zorgen dat ik in de finale met een groepje aan de haal kan gaan. En een vroege ontsnapping? Met een groepje kort na de start wegrijden is bepaald niet mijn specialiteit. In de Tour is altijd alles anders. Een paar jaar geleden eindigde de etappe in Seraing na een vergelijkbare pittige finale. Niettemin reden we met negentig man naar de finish.”

Het routeschema van de 3e etappe tussen Luxemburg en Nederland kan Michael Boogerd wel dromen. Toch heeft hij de etappe niet met de fiets verkend. ,,Dat vind ik niet echt nodig. Ik ken de Ardennen en Zuid-Limburg als mijn broekzak. Het hele parcours trouwens. Alle beklimmingen heb ik in de loop der jaren ontelbare keren in Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race gehad. Van mijn parcourskennis zou ik wel eens kunnen profiteren. Op de smalle en bochtige wegen op weg naar Valkenburg kan het peloton wel eens uit elkaar geslagen worden. Het wordt voor mij dus een kwestie van attent voorin rijden. Je weet het maar nooit.”

Als Nederlandse wielrenner krijg je niet elk jaar de kans om met het Tourpeloton door eigen land te trekken. Toen de Tour de France in 1992 naar Valkenburg kwam, was Boogerd nog amateur. In 1996, toen Den Bosch de Grand Départ organiseerde, was hij wel van de partij. Michael Boogerd weet dus heel goed wat het betekent om met de Tour in eigen land te zijn. ,,Ik was er inderdaad bij toen de Tour in Den Bosch startte. Dat was heel bijzonder. Het feit dat je met de Tour in Nederland bent, geeft er een extra dimensie aan. Als je dan zoveel volk langs de weg ziet staan, doet je dat als renner wel iets. Een heel bijzonder gevoel. Ik verwacht dat op 4 juli weer een massa volk in Limburg naar ons komt kijken, ook al is het WK voetbal bezig. Als Tourrenner door je eigen land fietsen is het mooiste wat er is. Dinsdag 4 juli wordt een onvergetelijke dag. Het gaat beslist één grote happening worden. Daar ben ik zeker van.”

Of de 93e Tour de France zijn afscheid van de Ronde van Frankrijk wordt, weet Michael Boogerd nog niet. Aangezien hij onlangs zijn contract bij Rabobank met een jaar tot einde 2007 verlengde, is de kans immers groot dat hij volgend jaar weer van de partij zal zijn in ’s werelds belangrijkste wielerevenement. ,,En wat ik in 2008 ga doen, zien we dan wel,” lacht de populaire Rabocoureur.

← Vorig bericht

Opbouw TROS programma decor op het Walramplein

Disabled Cycling wordt ook in Valkenburg verreden

Volgend bericht →