"Aantal Chinese bezoeken in Valkenburg nog te gering"

Voorpagina » Toerisme » "Aantal Chinese bezoeken in Valkenburg nog te gering"

“Chinezen blijven weg”, kopte de Telegraaf op donderdag 21 maart jl. Voor het eerst daalde het aantal bezoekers uit China vorig jaar met 8%. De reisindustrie verwacht een verdere teruggang omdat we ons zelf uit de markt prijzen. “Dat komt door te veel gedoe bij het aanvragen van reisvisa, te dure hotels en restaurants en de Chinezen worden slecht bediend via sociale media”, zegt directeur Ronald Winkels van Amstour Holland in de Telegraaf.
Romain Spauwen, directeur van de Spauwen Travel Group, beaamt de afname. “Het aantal Chinese toeristen naar Nederland is met ca. 5% gedaald. Deze landelijke daling is in Valkenburg nog niet merkbaar, hiervoor is het aantal Chinese toeristen nog te gering.”
Het Nederlands Bureau voor Toerisme  bevestigt de malaise. “Op dit moment komen circa 300.000 Chinezen naar ons land en dat is minder dan we enkele jaren geleden hoopten.” Sinds 2010 was er nog sprake van een verdubbeling van de middenklasse in China die naar Europa zou reizen. De bomen lijken niet meer tot in de hemel te groeien. Vorig jaar kwam de omslag. Nu zijn het Amerikanen en Duitsers die meer uitgeven.
Het internationale exportbureau Cotri (China Outbound Tourism Research Institute, red.) uit Hamburg zegt een veranderende houding van de Chinezen te zien. “Ze laten meerdere Europese landen links liggen als het te moeilijk wordt. Ze blijven liever dichter in de buurt. Dat is ook goedkoper.”
Valkenburg aan de Geul heeft een vriendschapsband met de Chinese stad Jiangyou City en richt zich met haar ‘China-beleid’ op de high-end Chinese vrijetijdstoerist, die individueel of in kleine groepen reist en behoort tot de economische midden- of hogere klasse.
“Er wordt momenteel een lange termijn strategie op het gebied van destinatiemarketing ontwikkeld voor Valkenburg en Limburg, over hoe deze doelgroep bereikt en geïnformeerd gaat worden. Tevens zal er binnenkort een ondernemerssessie plaatsvinden over Chinees toerisme en hoe iedere ondernemer met kleine of grote inspanningen zich kan inzetten om het aantal Chinese toeristen te bevorderen en een memorabele beleving te bieden”, aldus Spauwen tegen TV Valkenburg.
“De individuele Chinese toerist zoekt naar meer diversiteit in zijn reis, verdieping en wil het lokale culturele leven ervaren. Tevens zijn dit ook vaak toeristen die in het verleden een “traditionele” groepsreis hebben ondernomen langs de grote Europese trekpleisters en nu individueel terugkeren en op zoek gaan naar de kleinere toeristische regio’s waar een goede combinatie is van cultuur, natuur en ontspanning, maar waar ook zeker sprake is een centrale ligging nabij grote luchthavens. In dit plaatje past Valkenburg en Limburg perfect”, verwacht Romain Spauwen.
Archieffoto TV Valkenburg

← Vorig bericht

Medisch Centrum Schin op Geul blijft in Schin op Geul

Cabaret in de 'Post Valkenburg'

Volgend bericht →