Mobilisatie Oorlogskruis voor Jos Gilissen

Voorpagina » Toerisme » Mobilisatie Oorlogskruis voor Jos Gilissen

Donderdagavond 4 mei werd aan voormalig KNIL-militair Jos Gilissen postuum de medaille Mobilisatie Oorlogskruis uitgereikt. Een ereteken dat onder bepaalde voorwaarden kan worden toegekend aan oud-militairen, destijds in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden. De minister van Defensie heeft burgemeester Schrijen gevraagd dit kruis te overhandigen aan neef Ger. De plechtige overhandiging vond plaats voor het Verzetsmonument aan de Cauberg nadat de kransenlegging voor Dodenherdenking had plaatsgevonden.
Ger Gillissen is meer dan 20 jaar bezig geweest voor rehabilitatie te krijgen voor zijn oom. Samen met zijn inmiddels overleden vader. Wat was er gebeurd? Jos Gilissen werd in 1919 geboren in Berg en Terblijt. Hij ging in maart 938 in dienst bij het KNIL in Indonesië. Dat was beladen”, zei burgemeester Schrijen donderdagavond. “Zijn familie begreep dat niet en vond dat ook niet goed”. Hij wordt in Soerabaja gestationeerd en schrijft regelmatig brieven naar zijn familie in Berg en Terblijt. “Uit die brieven bleek dat Jos geen slechterik was. Hij was maatschappelijk bewogen. Hij deed allerlei goed werk. Na de oorlog sprak niemand meer over deze periode. Het werd niet erkend. Niet over gesproken, not done”, aldus Schrijen.
Vanaf 1941 komt hij in Bandoeng terecht na de mobilisatie. Na de capitulatie wordt hij krijgsgevangen genomen op 8 maart 1942. Via een Javaans gevangenkamp wordt hij verscheept om te werken aan de Birma spoorlijn. Op 26 maart 1943 is hij overleden in Thailand aan de gevolgen van hard werken, ondervoeding en mensonwaardige omstandigheden.
Vanaf zondag ziet u in het programma TV Valkenburg Vandaag een verslag van de uitreiking van het oorlogskruis tijdens Dodenherdenking.
Foto Fons Winteraeken, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Delen auto in Geul aangetroffen

Geen vrije school in Schin op Geul

Volgend bericht →