Presentatie boek “Met Mussert Hou zee!”

Voorpagina » Toerisme » Presentatie boek “Met Mussert Hou zee!”

Onder deze titel presenteert Jacquo Silvertant een nieuw boek over de geschiedenis van de NSB in Valkenburg. In dit boek beschrijft Silvertant aan de hand persoonlijke verhalen de geschiedenis van de NSB in Limburg en meer specifiek in Valkenburg.
Vanaf de jaren ’20 van de vorige eeuw ontstond in Duitsland een politieke beweging die gedurende de eerste helft van die eeuw Europa volledig in zijn grip zou krijgen; het Nationaalsocialisme. Het duurde echter nog tot 1931 vóórdat deze beweging ook voet aan de grond kreeg in Nederland.
In de Statenverkiezingen in 1935 vielen de landelijke resultaten voor de NSB wat tegen, met uitzondering van Limburg waar de steun voor de NSB explosief was gestegen en waar met name in Zuid-Limburg ongekend hoge aantallen kiezers op de NSB hadden gestemd. Dit bleek wel uit de in 1936 in Valkenburg gehouden “Limburgse Volksdag” waar Anton Mussert op de plaats van het huidige Kuurpark op de Cauberg in de stromende regen, maar ten overstaan van een publiek van duizenden aanhangers een bevlogen toespraak hield.
Valkenburg had de oorlog door relatief veel NSB leden onder haar inwoners en had de naam, ook na de oorlog nog, een NSB “nest” te zijn. Het boek dat niet bedoeld is om mensen aan de schandpaal te nagelen, wordt op zondag 26 juni om 16.00 uur gepresenteerd in het Openluchttheater.
 

← Vorig bericht

Verkeershinder aan de Reinaldstraat

Gezien maandag in Valkenburg aan de Geul

Volgend bericht →