Nabehandeling Aziatische tijgermug in Valkenburg aan de Geul

Voorpagina » Toerisme » Nabehandeling Aziatische tijgermug in Valkenburg aan de Geul

Vanaf begin mei zullen inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (N.V.W.A., red.) twee nabehandelingen doen in enkele wijken in het centrum waar vorig jaar de tijgermug is aangetroffen. “Op dit moment kan nog niet worden vastgesteld of de tijgermug in Valkenburg volledig verdwenen is”, aldus een passage uit de brief die inwoners in de betreffende wijk afgelopen week in hun brievenbus vonden.
Aanpak
Vanaf mei gaan inspecteurs op zoek naar mogelijke broedplaatsen van muggen. Dit gebeurt in de openbare ruimte bij rioolputjes in de straat. Die plekken worden behandeld met een larven dodend middel. Dit middel is niet gevaarlijk voor mens en dier. Enkele weken daarna wordt een tweede, zelfde behandeling herhaald. En de NVWA-medewerkers plaatsen muggenvallen met lokstoffen op verschillende locaties in de buurt. De NVWA monitort of er volwassen tijgermuggen aanwezig zijn.
Aanwezigheid
In oktober van het vorig jaar is er in de wijk Broekhem Noord, in en rond de Parallelweg, de tijgermug aangetroffen. Daarop heeft de gemeente en de NVWA actie ondernomen.
Zes weken later publiceerde TV Valkenburg dit bericht: “Het blijkt uit een recente lijst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (N.V.W.A.) dat de tijgermug in Valkenburg aan de Geul al minstens zeven keer is aangetroffen. Blijkbaar zijn de genomen maatregelen niet afdoende geweest. Het beestje heeft zich vermenigvuldig c.q. is op meer plaatsen aangetroffen.
Helpen
Iedereen kan helpen om de vestiging van deze mug te voorkomen. Zoek de komende dagen in uw eigen tuin naar mogelijke broedplaatsen voor muggen. Ze leggen hun eitjes in kleine plasjes ondiep water. Na een regenbui blijft water staan in bakken, open containers, emmers, bloempotten, kruiwagens, plastic voorwerpen, regentonnen, vogelbadjes en hondendrinkbakken. En zorg dat de dakgoten goed het water laten doorlopen.
Overdracht
Een besmette tijgermug draagt de ziekteverwekkers zoals dengue (knokkelkoorts) of chikungunya in de speekselklieren. Als de vrouwtjesmug (het mannetje steekt geen mensen) een mens steekt, kan het virus op die manier worden overgedragen.
Bron: website RIVM.

← Vorig bericht

Coronacrisis: Koningsdag is noodgedwongen een 'woningsdag'

Coronacrisis: App 'Limburg Bevrijd(t)' vanaf 1 mei online

Volgend bericht →