Nachtwacht opent Groene Maand in Kasteeltuin

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Oud Valkenburg » Nachtwacht opent Groene Maand in Kasteeltuin

Op zondag 3 september rond 14.00 uurzal een beroemde groep zijn opwachting maken in de kasteeltuin Oud-Valkenburg. Dit heeft alles te maken met het jubileum van de tuin en de opening van de zogeheten Groene Maand.
In heel Nederland is september uitgeroepen tot Groene Maand. De Groene Maand nodigt alle Nederlanders uit om in september de natuur in te trekken. Iedereen kan meedoen met de natuuractiviteiten die in het hele land plaatsvinden.
Veel van de activiteiten sluiten aan bij het thema van deze zevende Groene Maand: de invloed van water op ons landschap.
Ook in de kasteeltuin Oud-Valkenburg en directe omgeving vinden evenementen plaats rond de Groene Maand.
De activiteiten starten op zondag 3 september.
Voor de jeugd is er vanaf 13.00 uur rondom de waterpoel in de tuin van alles te beleven en te doen.
Ze kunnen ervaren hoeveel leven er in een waterpoel huist. Met microscopen kan het waterleven bekeken worden, zoals larven van de libellen en juffers, waterkevers, watervlooien, kikkervisjes en veel meer.
Rond 14.00 uur zal het Nachtwachtgilde uit Berg en Terblijt zijn opwachting maken.
Het beroemde schilderij De Nachtwacht wordt enkele malen uitgebeeld door dit schuttersgilde uit Berg en Terblijt, in vol ornaat en niet van het echte werk van Rembrandt te onderscheiden.
In 1962 namen enkele vrienden in Berg en Terblijt het besluit de eens zo befaamde maar inmiddels verdwenen schutterij van Berg en Terblijt her op te richten.
In de zomer van 1963 was deze oprichting een feit. Na maanden van noeste arbeid, zonder subsidies maar met een grote dosis enthousiasme en doorzettingsvermogen, kon de schutterij zich, met het originele Koningszilver weer”aan den volke”vertonen,maar in een geheel andere gedaante. De toentertijd in Berg en Terblijt woonachtige kunstschilder Lei Molin wist dat zich in het Rijksmuseum te Amsterdam nog enkele authentieke uniformen bevonden van schutters uit de tijd dat Rembrandt zijn”Nachtwacht”schilderde. Aan de hand van deze uniformen en Rembrandts Nachtwacht ontwierp Lei
Molin meerdere kostuums en na vervaardiging ervan konden de leden van de heropgerichte schutterij zich weer vol trots in het openbaar vertonen.
Achteraf is het een prijzenswaardige en kapitale vondst gebleken. De levende reproductie van”Rembrandts Nachtwacht”bleek meer dan een overweldigend succes. In 1965 maakte men het eerste optreden voor de televisie,na deze uitzending regende het uitnodigingen. Bij openingen, op televisie, in reclamespots, documentaires, openingen van Congressen in binnen- en buitenland, maar ook het Koningshuis liet zich menigmaal verrassen door een optreden van de groep.
Het schuttersgilde heeft een drukke periode achter de rug vanwege de jubileumactiviteiten rond Rembrandt dit jaar. Toch zijn de schutters bereid om de kasteeltuin, die dit jaar dertig jaar bestaat, met een bezoek te vereren.
De entree voor de tuin bedraagt 3 Euro voor volwassenen en 1 Euro voor kinderen. Voor kinderen is er een gratis speurtocht beschikbaar.
Informatie over de groene maandactiviteiten is te vinden op www.groenemaand.nl.
Voor meer inlichtingen over de activiteiten van het IVN-Valkenburg in het kader van de groene maand kan men bellen met 046-4524233.

← Vorig bericht

Lekker op stap in het Beneden-Geuldal

Brief bestuur Niks aan de Hand inzake erker Fransche Molen

Volgend bericht →