Nieuwe aanpak brandveiligheid in het centrum

Voorpagina » Toerisme » Nieuwe aanpak brandveiligheid in het centrum

Gemeente en ondernemers/eigenaren in Valkenburgse centrum trekken samen op om de brandveiligheid van de panden in de Grotestraat – Berkelstraat en Muntstraat up-to-date te brengen. Bij de brand in het Stadsrestaurent in mei 2017 bleek heel snel handelen op problemen te stuiten.
Geconstateerd is:
– De rook is overgeslagen naar belendende percelen;
– De bereikbaarheid van het centrum is onvoldoende.
De brand brak rond 10 uur ’s morgens uit. Het was nog niet druk in de straat en in/rond het Stadsrestaurant. Dat maakte dat de brandweerauto’s redelijk snel aanwezig waren. Doordat de brand in oude panden woedde, kon rookschade optreden in ernaast gelegen panden. Vooral op de eerste en hogere etages is rook gekomen doordat balken door meerdere gebouwen lopen. “Het incident leidde dan ook direct tot de vraag, in hoeverre de – veelal historische – panden voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften en de verleende vergunningen”, aldus een passage uit de raadsnota die het college van B&W opstelde.
Vanwege de matige bereikbaarheid van het centrum is dit door de hulpverleningsdiensten aangemerkt als “hoog risico-gebied”. Daarnaast blijkt na een rondgang in de panden dat deze niet voldoen aan de brandveiligheidseisen. “Terwijl de horecagelegenheden op de begane grond dat wel zijn. Ook de vergunningen voor dat deel zijn meestal in orde”, zegt burgemeester Jan Schrijen in een interview tegen TV Valkenburg dat vanaf zondag wordt uitgezonden in het programma TV Valkenburg Vandaag.
Het gaat dus om de hogere etages die soms als opslagruimte, of als kantoorruimte fungeren of voor andere doeleinden gebruikt worden. “Dat wordt de komende twee jaar geïnspecteerd”, aldus Schrijen.
Het aantrekken van een externe brandbeveiligingsdeskundige (kosten € 50.000 ) en het organiseren van de projectleiding Brandveilig Valkenburg voor € 41.600 moet de oplossing bieden. Daarbij geldt dat “ondernemers/eigenaren bewust gemaakt worden van de mogelijke risico’s en worden vervolgens op een constructieve manier bewogen tot het nemen van passende maatregelen”, aldus een passage uit de nota van de gemeente.
Foto archief TV Valkenburg

← Vorig bericht

Jan Vermeer toch beschikbaar als wethouder

Komende week 'witte rook'

Volgend bericht →