Nieuwe burgemeester: werk aan balans tussen toerisme en leefbaarheid

Voorpagina » Nieuws » Nieuwe burgemeester: werk aan balans tussen toerisme en leefbaarheid

Met het aanbieden van de profielschets start Theo Bovens, gouverneur van de provincie Limburg de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester van Valkenburg aan de Geul. Aspiranten kunnen binnen drie weken hun sollicitatie indienen. Een nieuwe burgemeester zou, volgens Bovens, rond Pasen 2021 aan de slag kunnen. De raadsvergadering werd gehouden via een live-stream verbinding waarbij de raadsleden vanuit huis vergaderden. De vergadering werd voorgezeten door burgemeester Schrijen. Er deden 15 van de 17 raadsleden mee aan de vergadering. Ook gouverneur Bovens was digitaal verbonden met de raadsleden.

Specificaties profielschets toegelicht
Tijdens het samenstellen van de profielschets is aan de inwoners van de gemeente Valkenburg aan de Geul de gelegenheid gegeven om te reageren met ideeën over de nieuwe burgemeester. Hierop zijn meerdere reacties ontvangen, waarbij er aandacht is gevraagd voor verschillende thema’s in de profielschets zoals onder andere toekomstbestendigheid gemeente, jeugd, leefbaarheid en natuur. Bovens had enkele opmerkingen rond de aangeboden profielschets. Daarbij kwam onder andere de leeftijd aan bod. Duidelijk is dat Valkenburg aan de Geul een burgemeester zoekt voor twee perioden. Dus 12 jaar. En het moet een schaap met de vijf poten zijn. Bovens vroeg welke poot als eerste gezet moet worden. Bovens vroeg hoe politiek de nieuwe burgemeester moet zijn? Of moet hij/zij a-politiek zijn? Wordt dit de laatste burgemeester van deze gemeente?

Reactie’s raad
AB: culturele achtergrond is belangrijk, voeling houden met de kernen, Niels Dauven roept jongeren op om ook te solliciteren;
PGP: we hebben het niet over een burgervader maar ook over een burgermoeder zei Corry Fulmer;
CDA: leeftijd vanaf 60 geen probleem, CDA gaat er van uit dat de gemeente nog zelfstandig blijft in de komende periode. En als dit de laatste burger zou worden, dan moet die voor het nieuwe Heuvelland zijn, hopelijk dat nu tijdens deze procedure er geen verstoring komt vanuit het provinciehuis. Math.Knubben doelde op de plotselinge en verrassende sollicitatie van iemand anders;
VSP: nieuwe burgemeester moet er voor de raad zijn, hij mag politiek bedrijven, hij moet ook voor de veiligheid zorgen, een stokpaardje van Jef Kleijnen.

Toekomstplannen voor Valkenburg waar een nieuwe burgemeester aandacht voor moet hebben:
AB Niels Dauven: monocultuur door toerisme. Toekomst ook andere economische activiteiten ontwikkelen
CDA Math.Knubben: sluit zich bij AB aan, toeristisch product moet vernieuwd worden. Niet volledig afhankelijk van toerisme zijn.
VSP Jef Kleijnen: sluit zich aan bij CDA en AB. Weegschaal tussen toerisme en leefbaarheid meer in evenwicht brengen ten gunste van inwoners.
PGP Corry Fulmer: Noemt ook toerisme en leefbaarheid maar ook behoud van natuur.
VVD Bianca Rooding: goede verhouding tussen toerisme en leefbaarheid, woningen voor starters en het wijzigen van bestemming van onrendabele hotels.

Vertrouwenscommissie bestaat uit: Niels Dauven, Math.Knubben, Jef Kleijnen, Hilde Baaij en Bianca Rooding. De commissie wordt aangevuld met algemeen directeur Guido Reehuis en de griffier Jos Pluijmen.

← Vorig bericht

Coronacrisis: Toch voldoende vakantiepubliek in Geulstadje

Weer avondmis op zaterdag in Berg

Volgend bericht →