Nieuwe kansen voor een afgebrand kerkje?

Voorpagina » Toerisme » Nieuwe kansen voor een afgebrand kerkje?

De Plenkertstraat in Valkenburg moet in de toekomst een aantrekkelijke ‘Cultuurboulevard’ gaan vormen. Daar zijn nieuwe impulsen voor nodig om de Plenkertstraat weer prominent op de kaart te zetten”. Het is een quote uit september 2011 zoals TV Valkenburg dit publiceerde.
Door de brand in het voormalige Protestantse Kerkje, officiële naam is Irene Emma Elisabeth Kerk, een rijksmonument, zou het plan uit 2011 de start kunnen zijn. Want de toeristische attracties in de straat bloeien. Het Openluchttheater floreert als nooit te voren met dit jaar zelfs een bezoekersrecord van twintig duizend gasten.

Plenkertstraat via belgica

De vuursteenmijnen zijn uniek. Hier kan de bezoeker de pre-historie heden ten dage zien en voelen. En wist u dat de Via Belgica ook door de Plenkertstraat liep?
De onmiddellijke buur van de mijn zijn de Romeinse Katakomben. Een natuurgetrouwe nabootsing van de grafkelders uit de vroege Rome. Hier beter nagebootst dan in Rome. Hoe bijzonder kun je het krijgen? De mergelstijlwand in de gehele Plenkertstraat is nergens in de wereld zo goed zichtbaar.
Maar er zijn ook negatieve zaken. Er zijn detail- en horecagelegenheden die gesloten zijn. Dat staat in schril contrast met de aanwezige bebouwing.
Laten we naar de toekomst kijken. De brand heeft veel losgemaakt. Zou dit aanleiding kunnen worden voor iets nieuws? Door de brand is het interieur van het voormalige kerkgebouw als verloren te beschouwen. Bouwkundig staat het gebouw als een huis.
Dat biedt mogelijkheden, vindt de redactie van TV Valkenburg. Een nieuwe bestemming voor toneel- en muziekuitvoeringen, protestantse eredienst, exposities van de Kunst en Cultuurraad, kleinschalige uitvoeringen van het Openluchttheater en als repetitieruimte voor muziekgezelschappen?
Afbeeldingen Jan Habets en Fons Winteraeken, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Programma volleybal

Termijn is te kort om te communiceren

Volgend bericht →