Nieuwe naam voor het Streekmuseum

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Nieuwe naam voor het Streekmuseum

Na bijna 60 jaar

‘Museum Land van Valkenburg’ is vanaf 9 september j.l. de nieuwe naam van ‘Streekmuseum Land van Valkenburg’. Bij gelegenheid van de opening van de overzichtsexpositie van werken van Lei Molin, is deze naam bekendgemaakt

Tot de verandering is besloten opdat naam en activiteiten beter op elkaar aansluiten. Zo wordt het expositieprogramma hedendaagse beeldende kunst samengesteld met oog voor actualiteit. Verder biedt de in maart j.l. geopende Charles Eyckzaal een vast referentiepunt als het gaat om kunst uit de 20e eeuw, met name uit de regio. En er wordt gewerkt aan een nieuwe opzet en inrichting van de historische presentatie. De cultuur uit de regio staat nog steeds centraal, maar de benaming ‘streekmuseum’ roept, zo is de ervaring, een verkeerd beeld op. Ook de certificering als ‘geregistreerd museum’ vorig jaar oktober, speelt een rol bij de naamsverandering.

Het museum werd opgericht in 1948 als museum voor heemkunde betreffende Valkenburg-Houthem en omgeving en was destijds gevestigd in kasteel Den Halder te Valkenburg. Later verhuisde het museum naar het voormalige stadhuis, waar het onder één dak kwam met de toenmalige ‘Kunstzalen’. In 1990 werd het gehele stadhuis gerenoveerd en werden kunst en historie samengevoegd in ‘Streekmuseum Land van Valkenburg’. Na bijna zestig jaar en vele ontwikkelingen binnen en buiten het museum is er aanleiding om die naam aan te passen.

← Vorig bericht

Zeg Dag tegen elke vorm van geweld

Werkzaamheden Bogaardlaan

Volgend bericht →