Nieuwe noodverordening per 15 juli 2020

Voorpagina » Nieuws » Nieuwe noodverordening per 15 juli 2020

Vanaf woensdag 15 juli 2020 is een nieuwe noodverordening van kracht. De noodverordening is slechts op een klein aantal punten aangepast ten opzichte van de vorige noodverordening. De belangrijkste wijziging is de aangepaste regelgeving rondom het bezoek aan verpleeghuizen, indien daar sprake is van één of meerdere COVID-19 besmettingen.

Verpleeghuizen en woonvormen ouderenzorg
Een bezoek brengen aan een verpleeghuis of een andere woonvorm waarin ouderenzorg verleend wordt is in principe toegestaan, tenzij in die instelling sprake is van één of meerdere COVID-19 besmettingen. In dat geval hanteert de beheerder een aantal criteria om bezoekers wel of geen toegang te verlenen. Zo wordt bijvoorbeeld altijd toestemming verleend als men iemand bezoekt van wie wordt verwacht dat hij of zij op korte termijn komt te overlijden of in vergelijkbare omstandigheden verkeert.

Luchthavens
In de nieuwe noodverordening wordt tevens aandacht besteed aan de regelgeving op luchthavens. De exploitant van een luchthaventerrein dient de locaties van het inchecken, de security en grensprocessen en het boarden zodanig in te richten dat passagiers daarbij de 1.5 meter maatregel kunnen naleven. Bij eventuele drukte dient de exploitant ervoor te zorgen dat het niet kunnen naleven van de afstandsmaatregel tot een minimum wordt beperkt. Zolang dit niet kan, zijn passagiers van dertien jaar en ouder verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen.

Algemene regels blijven gelden
Hoewel het aantal besmettingen op dit moment relatief klein is, is het coronavirus er nog steeds. Daarom is het nog steeds van groot belang dat iedereen zich zo goed mogelijk aan de algemene maatregelen houdt.

  • Heb je klachten: blijf thuis en laat je zo snel mogelijk testen.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Was vaak je handen.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.
  • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Meer informatie
Voor algemene informatie over het coronavirus en de maatregelen kun je terecht op de website van de Rijksoverheid of het RIVM. Ook kun je telefonisch contact opnemen met de Rijksoverheid via het landelijk publieksinformatienummer: 0800 1351.

Voor vragen over handhaving of mogelijkheden in een specifieke situatie (bv. als ondernemer), kun je het beste contact opnemen met je eigen gemeente.

Heb je verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis, bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. Voor andere gezondheidsvragen kun je terecht bij je eigen huisarts of neem contact op met de informatielijn van de GGD Zuid-Limburg, tel. 088 – 880 50 05.

← Vorig bericht

Coronacrisis: Geen filmvoorstellingen en ‘Samen Eten’ dit jaar

Raad verstrekt aan Enexis 1 miljoen euro

Volgend bericht →